V Itálii schválili zákon o školní reformě, studenti sepsali petici

Řím - Horní komora italského parlamentu dnes schválila reformu vysokého školství, kterou prosazovala vláda premiéra Silvia Berlusconiho. Proti ní však v minulých týdnech protestovali studenti při velkých demonstracích, které provázely násilnosti. Reforma vysokého školství, kterou připravila ministryně školství Mariastella Gelminiová, předpokládá především spojení nejmenších ústavů, vstup expertů působících mimo akademickou sféru do správních rad univerzit a omezuje mandát rektorů.

Senát, kde má šéf vlády a jeho spojenci z Ligy severu pohodlnou většinu, schválil reformu 161 hlasy proti 98 a za šesti abstencí. Již 30. listopadu předlohu schválila Poslanecká sněmovna. Odpůrci reformy ji kritizují především kvůli tomu, že má přinést úspory, zejména tím, že již nebudou obnovovány smlouvy s desetitisíci vědci.

Manifestace proti reformě se konaly naposledy ve středu v Římě i jinde v Itálii. V Palermu na jihu země a v Miláně na severu byly poznamenány některými násilnostmi. Mnohem rozsáhlejší protesty se však konaly 14. prosince, kdy si v Římě střety mezi policií a studenty vyžádaly několik raněných.

Studenti ve středu předali prezidentu Giorgiu Napolitanovi petici, v níž ho žádali, aby zákon o reformě nepodepisoval. „Podepíšete-li zákon Gelminiové, zrušíte právo na studium, jedno ze základních práv ústavy, která je zakládající smlouvou naší společnosti a zaručuje rovnost a demokracii,“ napsali studenti.

Demonstrace proti Silviu Berlusconimu
Zdroj: ČT24/ČTK/AP