Kvůli špionáži v Gruzii zatčeni fotografové

Tbilisi - Policie v Gruzii zatkla osobního fotografa prezidenta Michaila Saakašviliho a čtyři další fotografy. Obvinila je ze špionáže. Vynášeli prý ze země citlivé politické informace. Kritici Saakašviliho tvrdí, že se prezident snaží ovládat média. Co bude dál, se neví. Obvinění ze špionáže jsou v Gruzii v posledních letech častá. Vůbec poprvé se ale týkají novinářů.

S údajnými zvědy bojuje Gruzie od krátké války s Ruskem v Jižní Osetii v roce 2008. Zatím poslední proces skončil ve středu. Soud v Batumi poslal za špionáž do vězení na 11 až 14 let devět lidí. Teď bylo zatčeno dalších 5 podezřelých. 

„V noci někdo zazvonil. Manžel otevřel a dovnitř vtrhl zástup policistů v civilu. Řekli nám, ať odevzdáme mobily, a pak nás vyhnali z pokoje. Když jsme se vrátili, odváděli manžela v poutech,“ popisuje manželka zatčeného fotografa Georgiho Abdaladzeho. Ten pracoval pro ministerstvo zahraničí. Policie si přišla i pro osobního fotografa prezidenta Saakašviliho a pro jeho ženu, která se focením taky živí. 

V Gruzii se zatýkali fotografové (zdroj: ČT24)

Jednoho novináře po hodinách výslechu propustili. Gruzie tvrdí, že se snaží vymýtit proruské agenty. Kreml zase mluví o protiruské hysterii. „Vůbec nás to nepřekvapuje. Nálepka špiona se v Gruzii používá pořád a naznačuje skutečnou úroveň demokracie v zemi,“ okomentoval to mluvčí ruského ministerstva zahraničí Alexander Lukashevich.

Vydáno pod