Duch Vánoc dorazil i do Indonésie

Jakarta – Dnešek většina Evropy slaví Štedrý den. Ale duch Vánoc dorazil i do jihovýchodní Asie, konkrétně do Indonésie. Ačkoliv teploty v Indonésii šplhají ke třiceti stupňům, tamní amatérská skupina dvaceti kuchařek připravuje perníkové chaloupky a figurky. Pro některé ženy to tak bylo vůbec první setkání s tradiční západní vánoční výzdobou. Z dvaceti členek jsou totiž křesťanky jen čtyři. A z celkových 235 milionů obyvatel Indonésie tvoří křesťané asi deset procent.

Internet dal vzniknout kulinářskému klubu, který v současné době sdružuje dvacet kuchařek. Tyto amatérky, které se na kurz skládají tak, že každá koupí část ingrediencí nebo potřebný materiál, se scházejí každý měsíc. Nadšenkyně si tak pokaždé vyzkouší nové recepty a na prosinec připadly perníčky – ne zrovna typický recept pro Indonésii.

Liliany Dewinová, vedoucí kulinářského klubu

„Nejdřív jsme přemýšlely, že uděláme cookies, ale ty už všechny umíme. Pak nás napadlo pečené kuře, ovšem to jsme dělaly minulý měsíc. Tak jsme se rozhodly pro perníkové chaloupky.“

Když Vánoce dorazí do exotické Indonésie (zdroj: ČT24)

Všechny společně odměřovaly suroviny, hnětly a válely těsto, vykrajovaly tvary a zdobily hotové perníčky cukrovou polevou. Přitom skoro polovinu představují amatérky, které pečou za peníze doma, řevnivost mezi nimi a úplnými začátečnicemi ale není znát. Dokonce se podělily i o tipy, jak perníkové chaloupky ozdobit. Jedna lepila na střechu barevné lentilky, druhá vymyslela šindelové tašky ze sušenek. Bílá poleva vykouzlila chladivou zimní atmosféru.

Vydáno pod