Duma v prvním čtení odkývala nový START

Moskva - Ruská Státní duma dnes v prvním čtení schválila novou rusko-americkou smlouvu START o omezení arzenálu strategických zbraní obou zemí. Poslanci dolní parlamentní komory ji schválili poměrem hlasů 350 ku 58. Čtení mají být tři a konečná ratifikace se čeká nejdříve v lednu. Smlouvu podepsali v dubnu v Praze prezidenti Ruska a USA Dmitrij Medvěděv a Barack Obama.

Smlouvu už tento týden ratifikoval Senát Spojených států, ale připojil k ní rezoluci, která vzbuzuje nedůvěru ruské strany. Rusové si před ratifikací chtějí americké usnesení podrobně prostudovat. Rezoluce není součástí smlouvy, Senát v ní zdůraznil americké právo na vybudování systému protiraketové obrany v Evropě, vůči němuž má Moskva dlouhodobě výhrady.

Ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes poslancům řekl, že Rusko „absolutně nesouhlasí“ s interpretací amerického Senátu, podle níž není závazná souvislost mezi smlouvou START a protiraketovou obranou. Rusko si ale podle Lavrova myslí pravý opak. Lavrov ruské zákonodárce také přesvědčoval, že americké usnesení ke smlouvě o strategických útočných zbraních nemá právní sílu. Podle předsedy zahraničního výboru Státní dumy Konstantina Kosačova ale poslanci nemají právo nechat rezoluci bez povšimnutí.

V Rusku na rozdíl od Spojených států musejí smlouvu schválit obě parlamentní komory. Přes nynější ruské výhrady se ale předpokládá, že ruský parlament smlouvu ratifikuje.