Sebevražedný útok mezi uprchlíky v Pákistánu nepřežilo 45 lidí

Islámábád – Nejméně 45 lidí dnes zahynulo a kolem 100 bylo zraněno při sebevražedném útoku na severozápadě Pákistánu. Místní úřady oznámily, že útok provedla žena zahalená do muslimského oděvu, když nejprve do davu vhodila dva granáty a pak na svém těle odpálila pás s trhavinami. Je to přitom vůbec poprvé, kdy v Pákistánu provedla sebevražedný útok žena. Armáda dnes při útoku v horách zabila na 40 povstalců.

Atentátnice se přimísila do fronty uprchlíků, kteří v obci Char při afghánsko-pákistánských hranicích čekali na převzetí poukázek na potravinovou pomoc Světového programu pro výživu (WFP). „Když policie u vchodu do střediska chtěla prověřit její identitu, vtrhla dovnitř střediska, po policistech hodila dva ruční granáty a uprostřed davu asi 300 lidí se odpálila sama,“ řekl mluvčí pákistánské policie. Na místě výbuchu zahynulo 41 lidí, dvě osoby zemřely později, dalších 30 z celkem 102 zraněných je v kritickém stavu. Ze 43 mrtvých je šest policistů, uvedl mluvčí.

K útoku se přihlásilo islamistické hnutí Taliban, podle něhož útok směřoval na paštunský kmen Salarzáí, protože mezi prvními začal na výzvu vlády zřizovat v roce 2008 protitalibanské milice. „Všechny protitalibanské síly, jako laškarové (milicionáři), armáda a policie, jsou cílem našich útoků,“ prohlásil podle AP mluvčí pákistánského Talibanu Azam Tárik. Většina obětí jsou uprchlíci z míst bojů, kde se střetávají vládní síly s islámskými extremisty. 

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)

Núralláh, zraněný:

„Bylo asi osm, když jsme přišli na místo, kde se rozdávají potraviny. Najednou se ozval výbuch a kolem bylo plno mrtvých. Ztratil jsem vědomí, a když jsem se pak probral, byl jsem celý od krve a vojáci nás vezli do nemocnice.“

Příslušníci početného kmene Salarzáí jsou oponenty talibanských povstalců a spolupracují s vládou při potírání bojovníků teroristické sítě Al-Káida. „Způsob útoku není překvapivý. Mohou použít ženu, dítě nebo cokoli jiného,“ řekl vládní policejní odborník. „Lidský život pro ně není důležitý, jejich jediným cílem je pokračovat v podkopávání státu,“ dodal.

Velení pákistánské armády dnes oznámilo, že v kmenovém území Mómand na severozápadě země dnes s nasazením bojových vrtulníků pokračuje operace proti extremistům. Helikoptéry s podporou dělostřelectva zaútočily na úkryty povstalců a zabily nejméně 40 mužů. Operace na území kmene Mómand začala už v pátek jako odveta za útok asi 150 bojovníků Talibanu proti pěti polovojenským kontrolním stanovištím.

Útočníci zabili jedenáct pákistánských vojáků a zhruba stejný počet zranili. Na straně Talibanu podle vládních zdrojů zahynulo 24 lidí, velení povstalců ale přiznalo jen dva mrtvé. Při dalším incidentu v noci na dnešek zranila exploze trhaviny učitele a tři žáky školy nedaleko města Péšávaru na severozápadě Pákistánu.