V Nigérii propukly boje mezi křesťany a muslimy, desítky mrtvých

Jos (Nigérie) - Mezi ozbrojenými skupinami křesťanů a muslimů dnes u města Jos ve střední části Nigérie znovu propukly boje. Hořely domy a nejméně jeden člověk zahynul. Dnešní střety přišly poté, co na Štědrý den v Nigérii při násilnostech zemřelo téměř 40 lidí. Od té doby panuje ve městě Jos zvýšené napětí.

„Všude hoří domy a je vidět zraněné zbrocené krví, které rodiny a přátelé odnášejí k nemocnici,“ řekl agentuře Reuters očitý svědek. Při sérii explozí u města Jos v centrální části země, kde vedle sebe žijí v napětí křesťané a muslimové, zahynulo na Štědrý den nejméně 32 osob. Radikální muslimové kromě toho téhož dne zabili šest osob a zapálili kostel na severu Nigérie.

Jos dnes navštíví nigerijský viceprezident Namadi Sambo. „Viceprezident je na cestě do Josu, kde bude usilovat o překonání této krize,“ sdělil jeho mluvčí. „Propuklo tu několik střetů mezi oběma skupinami, ale situace je nyní pod kontrolou,“ řekl agentuře AFP komisař policie státu Plateau, jehož je Jos správním střediskem. „Viděli jsme jednoho mrtvého,“ dodal.

Při explozích v Josu zahynulo na Štědrý večer 32 osob a dalších 74 bylo zraněno. Jos leží v takzvaném středním pásu v centrální Nigérii, který je epicentrem soupeření o ovládnutí úrodné zemědělské půdy mezi křesťany, animistickými domorodci a muslimskými osadníky ze severu. Násilnosti si letos vyžádaly více než 500 lidských životů. Policie ještě nezjistila, kdo za štědrovečerními útoky stojí.

Násilí proti křesťanům odsoudil i papež

Kromě toho rovněž na Štědrý večer zaútočili příslušníci radikální islamistické sekty Boko Haram na tři kostely ve městě Maiduguri na severu země. Při těchto útocích zahynulo šest lidí. Za posledních pět měsíců zavraždili členové sekty Boko Haram ve městě Maiduguri přes 50 osob, včetně policistů, vojáků, církevních činitelů a politiků. Tato sekta prohlašuje, že chce v zemi nastolit „čistý“ islámský stát.

Papež Beneditk XVI. dnes ve Vatikánu vyjádřil politování nad „absurdním“ násilím proti křesťanům v Nigérii. „S velkým smutkem jsem se dozvěděl o atentátu v katolickém kostele na Filipínách v době vánočních svátků, stejně jako o útocích proti křesťanským kostelům v Nigérii,“ řekl papež. „Země je ještě poskvrněna krví i v dalších částech světa, jako je Pákistán,“ dodal a vyjádřil upřímné soucítění obětem tohoto „absurdního násilí“.

Papež Benedikt XVI. při svém tradičním poselství Urbi et Orbi.
Zdroj: ČT24/ČTK/AP