Evropou obchází strašák terorismu

Londýn - Britská prokuratura obvinila z přípravy teroristického útoku devět lidí. Jde o mladé muže ve věku 19 až 28 let, kteří podle obžaloby hodlali zaútočit ve Spojeném království. Soud dnes rozhodl, že zůstanou ve vazbě až do nového stání, které bude 14. ledna. Zatčeni byli před týdnem během rozsáhlé razie protiteroristické jednotky ve třech městech po Anglii. Tři další zatčení muži byli propuštěni bez obvinění.

Britská policie zatkla ve West Midlands ve střední Anglii devět lidí, kteří měli připravovat bombové útoky. „Exploze mohly ohrozit životy či způsobit značné škody na majetku,“ uvádí se v policejním prohlášení. Zadržení jsou obviněni z přípravy teroristických činů, shromažďování materiálů souvisejících s terorismem, průzkumných operací a zkoušení zápalných látek.

Policie oznámila jména zadržených. Útoky připravovali muži ve věku od 19 do 28 let. Údajně pět z nich je bangladéšského původu. Zatčeni byli během velké policejní razie 20. prosince. Celkem bylo zadrženo 12 lidí, tři z nich byli ale později propuštěni. 

Před Vánoci se objevila informace, že Evropě hrozí během svátků teroristické útoky. Policie je proto ostražitá. V Británii platí zvýšená bezpečnostní opatření od léta 2005, kdy se čtyři britští muslimové vyhodili do povětří v Londýně ve třech vlacích metra a v autobuse. Útoky připravily o život 52 lidí a stovky dalších osob zranily. Bezpečnostní opatření jsou zpřísněná také na letištích. Loni o Vánocích se totiž Nigerijec Umar Farouk Abdul Mutallab pokusil vyhodit do povětří letadlo na trase z Amsterodamu do Detroitu.

Poplach hlásí i další evropské země. Kvůli podezření z příprav teroristického útoku byla v Nizozemsku zatčena skupina Somálců. Sedm jich je ve vazbě, pět jich bylo propuštěno pro nedostatek důkazů.