Škrty v rozpočtu jdou v Rumunsku před ústavní soud

Bukurešť - Rumunský ústavní soud dnes bude řešit úsporný rozpočet na příští rok. Na přezkoumání ho poslala opozice, podle které škrty naplánované kabinetem premiéra Emila Boka porušují ústavu země. Nevládním poslancům vadí hlavně program sociálních škrtů a snižování mezd. Ministři ale tvrdí, že bez nich nesplní požadavky Mezinárodního měnového fondu, na kterých je závislé uvolnění další finanční pomoci. Rozpočet s deficitem 4,4 procenta HDP prošel rumunským parlamentem 22. prosince.

Pokud ho Bukurešť dodrží, dosáhne na další část sanačních půjček od Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie. Celkem by na oživení rumunské ekonomiky mělo putovat 20 miliard eur.

Vlad Muscalu, analytik ING Bank v Bukurešti:

„Uvidíme, jestli je přijatý rozpočet reálný. Naše předpověď je trochu pesimističtější a myslíme, že výsledný deficit, který vláda oznámila, je přehnaně optimistický.“

Opozici ale vadí škrty, které kabinet naplánoval v sociální oblasti, a výrazně nesouhlasí ani s novým mzdovým systémem pro státní zaměstnance. Ten vychází z minimální mzdy, která je na příští rok stanovená v přepočtu na necelé čtyři tisíce korun a má odstranit dosud nepřehledný systém prémií a osobních ohodnocení.