Austrálie bojuje s největšími povodněmi za půl století

Brisbane - Severovýchod Austrálie stále bojuje s ničivými záplavami. Ze svých domovů už se kvůli tomu muselo evakuovat na tisíc lidí a hladina vody na většině míst dál stoupá. Ve státě Queensland voda zaplavila zhruba 300 silnic a některá města úplně odřízla. Zaplaveny byly i dvě hlavní dálnice do queenslandské metropole Brisbane. Zničeny byly mimo jiné pole se slunečnicemi a bavlníkové plantáže, které se v současné době vzpamatovávaly z měsíců sucha. Přívalové lijáky přinesl do oblasti o víkendu tajfun Tasha. Stav přírodní katastrofy platí v 38 regionech.

Z městečka Theodore byli evakuováni všichni obyvatelé a nyní v něm hlídkuje jen několik policistů. Pod vodou jsou též lokality Chinchilla a Dalby. Na evakuaci se připravují také další dvě města v Queenslandu, Emerald a Bundaberg. Velkou část lidí ze zaplavených oblastí přepravily armádní vrtulníky. Policie prý zatýká lidi, kteří se vydali do zasažených oblastí, a pak potřebují pomoc záchranářů.

Na některých místech v queenslandském vnitrozemí jde o největší povodně za posledních 50 let. Město Brisbane zažilo nedeštivější prosinec za posledních 150 let.

Přestože intenzivní deště na některých místech ustaly, hladiny řek stoupají. Meteorologové před záplavami varovali také další lokality na březích řek, kudy si voda razí cestu k moři. Hladina vody při těchto záplavách nejspíš zůstane dlouho vysoká. V některých oblastech to může podle krizového štábu znamenat spíše týdny než dny. Lidé, kteří opustili svůj majetek, proto musí být velmi trpěliví.

Julia Gillardová, australská premiérka:

„Dokud voda neopadne, nebudeme znát celkovou výši škod. Už teď ale mohu říci, že federální vláda bude spolupracovat s queenslandskou na obnově důležité infrastruktury.“

Podle australské premiérky Julie Gillardové australské úřady na pomoc obětem povodní uvolní milion australských dolarů (asi 19,5 milionu korun). Ekonomové odhadují, že ztráty v zemědělství a důlním průmyslu způsobené povodněmi mohou dosáhnout sedmi miliard australských dolarů (asi 136 miliard korun).

Povodně také postihly uhelný průmysl, klíčové odvětví v Queenslandu. Dva největší australské exportní terminály už oznámily, že kvůli záplavám omezují provoz.

Vydáno pod