Belgické předsednictví EU končí

Brusel - Poslední den v čele Evropské unie dnes zažívá Belgie. Během půlročního řízení Evropy musela řešit především otázky záchrany Eura a obecně stabilitu celé eurozóny. Politologové se shodují, že navzdory vnitropolitické krizi, kdy Belgie nemá vládu a mluví se o jejím rozdělení, svou roli v čele sedmadvacítky zvládla. Od nového roku se předsednictví ujme Maďarsko.

Nastal čas předat předsednictví EU někomu dalšímu. Když Belgie prvního července přebírala předsednickou štafetu, ekonomická situace sedmadvacítky, a především pak eurozóny, nevypadala nijak optimisticky. A situace je vážná i teď, protože vedle Řecka a Irska, které už požádaly o centrální pomoc, ekonomicky tápe taky Španělko a Portugalsko. O potížích se mluví v Itálii i v samotné Belgii. I přesto ale vládne obecná shoda, že belgické předsednictví situaci uřídilo a může si připsat i dílčí úspěchy.

Sedmadvacítku od zítřka povede Maďarsko. A je už tradičním zvykem, že předsednická země se snaží do programu celé unie obtisknout i své vlastní priority. Budapešt se tak chce zaměřit na rozšiřování směrem na Balkán nebo třeba zjednodušení vízového režimu s Ukrajinou. Maďarsko ale hned ze začátku také musí čelit kritice, a to především kvůli mediálnímu zákonu nebo některým ekonomickým krokům vlády Orbána, jako například kontroverzní důchodové reformě.

Maďarsko předsedá EU (zdroj: ČT24)