Česko se může pyšnit „ekologickou“ stanicí v Antarktidě

Brno – Čeští vědci stihli ještě na konci loňského roku vyrazit do Antarktidy. V roce 2005 tam totiž postavili první českou stanici. Průzkumy na severním odleděném pobřeží ostrova Jamese Rosse budou vědcům z brněnské Masarykovy univerzity trvat dva měsíce. Na ledovém kontinentu tak k bádání využijí celé tamní léto. K výstavbě stanice Johanna Gregora Mendla, jak ji čeští vědci pojmenovali, vedla sice dlouhá cesta, nyní se však může pyšnit tím, že patří mezi ty k přírodě velmi šetrné.

Stanice získává dvě třetiny energie z obnovitelných zdrojů

Stanice byla vybudována v letech 2005 a 2006. Prakticky celou rozloženou stanici – tedy přes 150 tun materiálu – na břeh ostrova dostal bez pomoci těžké vyloďovací techniky chilský ledoborec. Zajímavostí ale je, že po sobě Češi v Antarktidě prakticky nezanechávají stopu. Stanice má totiž dokonalou tepelnou izolaci a vytápění je zabezpečeno vzduchotechnikou využívající solární ohřev vzduchu.

Komentář Miloše Bartáka (zdroj: ČT24)

Třetina z celkové spotřeby energie potom pochází z osmi větrných elektráren o celkovém výkonu 12 kilowatt a další třetinu stanice čerpá ze slunce. Zbytek zajišťují klasické dieselagregáty. Odpadky putují do spalovny komunálního odpadu. To, co spálit nelze, jednou za tři až čtyři roky odvážejí k likvidaci na palubě ledoborce do Jižní Ameriky.

Na stanici může v období antarktického léta – tedy od konce prosince do začátku března – působit patnáct osob. V této části roku denní teploty vystupují na hodnoty okolo 5 stupňů Celsia. Noční minima pak v létě sahají až k hodnotám -10 stupňů. Obvyklé jsou i četné srážky, většinou sněhové.

Česká stopa v Antarktidě

Úplně první Čech, který se na ledový kontinent podíval, byl Václav Vojtěch. Do Antarktidy se dostal v roce 1929 jako člen americké vědecké expedice pod vedením legendárního Richarda Evelyna Byrda. Další Češi se pak v Antarktidě objevili až v roce 1957. Do roku 1970 jich pak v Antarktidě pracovalo 11, především na ruských a amerických stanicích. Josef Sekyra se pak v roce 1969 jako první Čech dostal i na jižní pól. Ve stejném období ale ukázala země i svou nelítostnou tvář. V roce 1960 při požáru na ruské stanici Mirnyj zahynul český meteorolog Oldřich Kostka. Jeho jméno dnes může každý najít na mapě Antarktidy. Byla po něm totiž pojmenována 1 570 metrů vysoká hora.

Poprvé se čeští vědci v Antarktidě pokusili postavit stanici až v roce 1989. Tehdy se však nepodařilo započít žádný systematický vědecký výzkum. Změna tak nastala až se stavbou stanice Johanna Gregora Mendla v roce 2005. Další čeští vědci se účastní práce v mezinárodních týmech, jejich počet se ale neustále mění.