Bývalý ruský vicepremiér Němcov skončil ve vězení

Moskva - Ruský opoziční vůdce a bývalý premiér Boris Němcov skončil na 15 dní ve vězení. Poslal ho tam soud za to, že poslední den v roce na demonstraci za svobodu shromažďování odporoval policii. Společně s ním bylo v Moskvě a Petrohradu zatčeno přes 120 příznivců opozice. Němcovovi stoupenci se sešli před soudní budovou a verdikt odsuzovali jako absurdní. Ve vazbě jsou i další dva aktivisté opozice.

Na jedné z pravidelných demonstrací se sešlo 1 500 aktivistů. Skandovali hesla požadující politické reformy, kritizující Kreml a vyjadřující podporu bývalému ropnému magnátovi a odpůrci Kremlu Michailu Chodorkovskému. Ten byl ve čtvrtek odsouzen k šestiletému vězení.

Ve vazbě si trest odpykává i Limonov a Jašin

Mluvčí opozičního hnutí Solidarita k trestům uvedla:

„Snaží se zastrašit opozici.“

Kromě Němcova je ve vazbě i spisovatel Eduard Limonov a protivládní aktivista Ilja Jašin. Limonov byl také odsouzen na 15 dní za údajné napadení policisty během zatýkání.

Demonstrace se na Triumfálním náměstí v Moskvě konají každý druhý měsíc. Využívají tak 31. článku ruské ústavy, jenž občanům Ruska garantuje právo na pořádání veřejných protestních akcí. Moskevská policie stoupence opozice na takových akcích zatýká pravidelně.