Egyptští křesťané pokračují v protestech

Káhira – Egyptští koptové se znovu střetli s policií. Už druhý den demonstrují v Káhiře a Alexandrii kvůli sebevražednému útoku na kostel, při němž v sobotu zemřelo 21 lidí a skoro stovka osob utrpěla zranění. K odpovědnosti se nikdo nepřihlásil, zřejmě za ním ale stojí islámští radikálové. Koptská křesťanská církev od vlády teď žádá lepší ochranu. Křesťané tvoří v Egyptě 10 procent z 81 milionů obyvatel; po několik staletí tu tvořili většinu, než jejich dominanci ukončily v 7. století islámské nájezdy.

Kvůli blížícímu se svátku pravoslavných Vánoc, které připadají na tento pátek, posílí egyptské úřady bezpečnostní opatření zejména u křesťanských kostelů. Kromě toho bude policie dohlížet také na letiště a přístavy. V ulicích bude hlídkovat větší počet policistů a příslušníci bezpečnostních složek si kvůli pohotovosti nebudou moci vybírat dovolené.

Patriarcha koptské ortodoxní církve Šenuda III. ujistil věřící, že se i přes hrozbu teroristických útoků chystá sloužit vánoční mši.

Pokračují protesty egyptských křesťanů (zdroj: ČT24)

Při vyšetřování sobotního útoku se policie zaměřuje na místní extremistickou islámskou skupinu, která se prý mohla nechat ovlivnit teroristickou sítí al-Káida, ale přímo napojena na ni zřejmě nebyla. Úřady také procházejí seznam cestujících, kteří v nedávné době přiletěli do země z Iráku. Tamní odnož al-Káidy egyptským křesťanů dříve hrozila útoky. Podle egyptského tisku byla při atentátu použita velmi sofistikovaná bomba, složená z výbušnin a kousků železného materiálu.

Bomba umístěná ve vozidle zaparkovaném před kostelem v severoegyptské Alexandrii explodovala v noci na Nový rok, když z budovy začali vycházet věřící. Bezprostředně po výbuchu vypukly v ulicích města střety mezi křesťany a muslimy. Oběti exploze z řad koptských křesťanů byly pochovány hned v sobotu večer. Pohřbu se zúčastnilo více než 5 000 lidí.

Šenuda III., alexandrijský papež a hlava koptské pravoslavné církve:

„Musíme to vyřešit, aby se podobné útoky neopakovaly. To by znamenalo velké problémy.“

V Káhiře se stovky lidí shromáždily u katedrály svatého Marka, sídla patriarchy koptské ortodoxní církve, a ohrožovaly egyptské činitele, kteří přišli projevit soustrast. Demonstranti házeli kamením po státním tajemníkovi pro rozvoj ekonomiky. Několik desítek se jich dříve během dne pokusilo obklíčit velkého imáma univerzity při káhirské mešitě Al-Azhar a kopali do jeho vozu.

Terčem útoků se v poslední době stávají křesťané nejen v Egyptě nebo v Iráku, perzekuce se nevyhýbá například ani křesťanům v Íránu a hrozba visí nad touto komunitou také v Jemenu.