Ruská policie rozehnala další opoziční protest

Moskva  - V centru Moskvy se dnes skupina asi dvaceti lidí pokusila uspořádat demonstraci za propuštění uvězněného opozičního politika Borise Němcova a dalších aktivistů. Policie proti nim okamžitě zasáhla a odvedla je k výslechu. Mezi zadrženými jsou dva moskevští novináři. Několik desítek lidí se dnes shromáždilo i před budovou moskevské radnice.

Moskevský soud odsoudil v neděli k 15 dnům vězení bývalého místopředsedu vlády a jednoho z opozičních vůdců Němcova. Obžaloba mu kladla za vinu, že při demonstraci 31. prosince nerespektoval pokyny moskevské policie. Němcov označil rozsudek za ostudný a hodlá se proti němu odvolat. Spolu s ním bylo při demonstraci zadrženo asi 70 lidí, mezi nimi řada dalších opozičních politiků. Tři z nich - Ilju Jašina, Eduarda Limonova a Konstantina Kosjakina - soud obvinil z výtržnictví a odsoudil k trestům pět až patnáct dní vězení. Opozice označuje jejich odsouzení za pokračování politických represí, které minulý týden vyvrcholily novým odsouzením bývalého šéfa ruské ropné společnosti Jukos Michaila Chodorkovského.

Rozdělená ruská opozice uspořádala poslední prosincový den dvě demonstrace, z nichž moskevská radnice povolila jen jednu. Účastníci obou protestních akcí se sešli na Triumfálním náměstí, aby symbolicky upozornili na údajné nedodržování článku 31 ruské ústavy o svobodě shromažďování. Demonstrace v poslední den každého měsíce, který má 31 dní, pořádá ruská opozice už tradičně několik let.

Po říjnové výměně v čele moskevské radnice, kdy dlouholetého primátora Jurije Lužkova nahradil Sergej Sobjanin, městské úřady změnily taktiku vůči akcím mimoparlamentní opozice, které dosud radnice důsledně zakazovala. Některé demonstrace, včetně té prosincové, byly při splnění určitých podmínek vůbec poprvé oficiálně povoleny.

Šéf ruského hnutí Za lidská práva Lev Ponomarjov:

„Po procesu s Chodorkovským dochází ke zlomu. Zatčení Němcova, Jašina, Limonova a Kosjakina je otevřeným útokem na opozici.“

Uvolnění režimu vyvolalo rozkol v ruské opozici, když její radikálně levicová část kompromis s úřady odmítla. Poslední prosincový den se proto uskutečnily dvě demonstrace, a podle informací ruských opozičních aktivistů se čtveřice odsouzených politiků zapojila do té nepovolené. Policejní protokol hovoří dokonce o tom, že Němcov prorazil kordon policie a vyzýval k zablokování dopravy v centru města a k pochodu na Kreml.

Vydáno pod