Rakovinu odhalí nová metoda. Je levná a bezbolestná

Austin - Americkým vědcům se podařilo vyvinout novou metodu na přesné a včasné odhalení rakoviny. Jedná se o levný a jednoduchý krevní test. Ještě musí projít náročnými klinickými zkouškami, jednou by ale mohl nahradit nepříjemnou biopsii nebo mamograf. Jedinou rakovinotvornou buňku test najde mezi miliardami ostatních. Označí ji barvivo na speciálním mikročipu, který prověří krevní vzorek. Lékaři mu proto přezdívají tekutá biopsie.

„Pomohlo by to pacientům s rakovinou prostaty, močového měchýře, tlustého střeva, ledvin, plic i prsu. Odpadly by zdlouhavé, náročné a nepříjemné metody zjišťování a ověřování,“ tvrdí Christopher Logothetis, lékař z Centra pro léčbu rakoviny na Texaské univerzitě.

Jednoduchý krevní test by lékařům poskytl tolik potřebné včasné varování. Pomoct ale může i už diagnostikovaným pacientům – onkologové díky němu mohou snadno sledovat průběh léčby. Jeden den nasadí lék a hned druhý den zkontrolují, jestli počet rakovinotvorných buněk klesá.

Lékař Mehmet Toner:

„Pokud zachytíme rakovinu včas, dnešní metody léčby jsou velmi efektivní. Tento způsob diagnózy je tak jednoduchý, že nám dovolí otestovat každého při běžné kontrole. Ne na speciálním vyšetření.“

„Teď spíš střílíme do tmy, léčíme pacienty podle toho, co bude podle našich odhadů fungovat. Pokud rychle zjistíme, jestli lék zabírá, nebo ne, tak se můžeme okamžitě přizpůsobit. To by v léčbě znamenalo neuvěřitelný pokrok,“ vysvětluje lékař Daniel Haber. Léčba by byla pro nemocné daleko mírnější a snesitelnější. „Můžeme efektivně měnit léčbu konkrétního pacienta. Nemusíme mu dávat medikamenty, které nepotřebuje. Naše očekávání jsou velká,“ dodává Otis Brawley z Americké společnosti proti rakovině.

Novou metodu čeká ještě dlouhé a náročné prověřování. Zatím ho zkouší čtyři americké nemocnice. Pokud půjde všechno podle plánů, bude do pěti let k dispozici všem.