Kosy padající z nebe asi zabil ohňostroj

Arkansas - Za úhyn kosů v Arkansasu může s největší pravděpodobností zábavní pyrotechnika. Oznámili to američtí vědci. Ptáky vyděsily hlasité zvuky, zpanikařili a nízko nad zemí chtěli uletět pryč, narazili ale do různých překážek. Ornitologové nicméně budou ostatky dál testovat. Třitisícové hejno popadalo z nebe chvíli před půlnocí na Silvestra.

Na Silvestra padali ve městě Beebe z nebe mrtví kosi. Ulice pokryly tři tisíce mrtvých ptáků. Byl to pohled jako z hororu. Událost ale hned podnítila vznik palčivé otázky. Co se vlastně ptákům stalo? Vědci si myslí, že už znají odpověď. 

První zprávy z laboratoře, kde mrtvé ptáky zkoumají, naznačují, že zvířata zemřela po traumatu. Svědci přitom vypověděli, že před tím, než hejno spadlo z nebe, slyšeli velmi hlasitý ohňostroj. Do ptáků prý jako když střelí. Začali zmateně poletovat a naráželi jeden do druhého. Naráželi do všeho, co bylo kolem - domy, auta, stromy. Ornitoložka Karen Roweová také tvrdí, že ptáci se snažili uniknout před výbuchy. Kosi mají navíc podle ní špatný zrak, a proto naráželi do okolních předmětů. 

Vyšetřovatelé už vyloučili, že by ptáky někdo otrávil, protože kočky a psi, kteří mrtvé ptáky sežrali, neměli žádné zdravotní problémy. Ve hře je ale ještě jedna teorie, ptáky mohla dezorientovat větrná smršť. V Arkansasu byla totiž 31. prosince zaznamenána tornáda, která zabila celkem 7 lidí.