OBRAZEM: V Rockhamptonu kulminuje velká voda

Rockhampton - V Rockhamptonu na severovýchodě Austrálie kulminuje povodňová vlna. Hladina řeky Fitzroy přesáhla 9 metrů a podle starosty tento stav vydrží asi dva dny. Kulminace povodňové vlny se Rockhampton bál od minulého týdne. Velká voda by se měla pomalu přesouvat k městu St. George. Voda by tam měla dosáhnout až na 14 metrů.

V Rockhamptonu jsou zatopené stovky domů, tisíce jiných mají bazén místo zahrady. Zásoby pro sedmdesátitisícové město už od pondělka přiváží armádní letadla. Mnoho obyvatel záchranáři evakuovali, některé násilím. Stále také platí varování před hady a krokodýly, které voda do města přinesla. Hledají vyvýšená místa, a těmi jsou teď většinou zbytky zatopených domů. „Je tu hodně hadů. Na jednoho narazíte každých sto metrů,“ říká obyvatel Rockhamptonu Shane Muirhead.

Rockhampton spláchla voda z obřího jezera, které po týdnu prudkých dešťů ve státě Queensland vzniklo. Po tocích řek se rozlévá směrem k oceánu. „Voda v Rockhamptonu vydrží na této úrovni tak 2 dny, pak začne opadat, to ale bude trvat podle odhadů 10 dní,“ předpovídá starosta Rockhamptonu Brad Carter.

Povodňová vlna se přesune dál. Příští týden by měla udeřit na město St. George, kde by měla hladina vystoupat na 14 metrů.

Další plány projednávala vláda na krizovém zasedání. Vyčíslit škody na majetku, infrastruktuře nebo uhelných dolech, které dodávají koks asijským ocelárnám, si nikdo netroufá. Mluví se ale o miliardách dolarů. Meteorologové v oblasti varují před prudkými bouřkami.

Odhady škod se šplhají v přepočtu až ke stu miliard korun. Podmáčená jsou pšeničná pole a stoupají ceny obilí a masa jak v Austrálii, tak na mezinárodních trzích. Letošní úroda rajčat, banánů a především ananasů hnije v bednách.