Čína má k neviditelnosti blíž, než se předpokládá

Peking - Mnohem dříve, než se předpokládalo, bude možná Čína mít vlastní „neviditelný“ bojový letoun. První fotografie letadla J-20 při rychlostních zkouškách se objevily na internetu. Jedinou stíhačku, kterou nezachytí radary ani infračervené senzory, zatím vyrábějí Američané. Podle nich bude čínský letoun provozuschopný nejdříve za osm let, přesto je zřejmé, že čínský program vojenského letectví se vyvíjí rychleji, než se předpokládalo.

Snímky radarem nezachytitelné čínské stíhačky potvrzují výraznou modernizaci čínské armády. Obrázky zachycují prototyp J-20 při testu rychlosti na rozjezdové dráze ve Čcheng-tu na jihozápadě země. V této oblasti se také vyrábějí bojové letouny nové generace pro čínské letectvo.

Podle amerického viceadmirála Davida Dorsetta ale potrvá ještě roky, než bude Čína schopná tento letoun nasadit do akce. Vyvinout operační schopnost prototypu a pak jej zavést do vývoje nějaký čas trvá, řekl Dorsett, který je zároveň ředitelem rozvědky vojenského námořnictva. Zároveň ale odmítl potvrdit autentičnost zveřejněných záběrů.

Přehled tisku s Tomášem Šponarem (zdroj: ČT24)

Bombardér J-20 je schopen oklamat radary a vyvinout nadzvukovou rychlost. Model má být čínskou odpovědí na americký neviditelný bombardér F-22A Raptor, který Lockheed Martin a Boeing vyvinuly pro americkou armádu. Odborný časopis Aviation Week napsal, že čínský J-20 vypadá větší, než se čekalo. Naznačuje to, že by mohl nést těžší munici a mít větší akční radius. Odborníci upozorňují, že žádný čínský pilot dosud nemá s podobným letounem sebemenší zkušenosti. Americké letectvo naproti tomu využívá takzvané neviditelné bombardéry už skoro 30 let.

Podle japonského deníku Asahi Šimbun Peking počítá s tím, že už v lednu začne se zkušebními lety. Do operační výzbroje má být letoun zařazen v roce 2017. Podle japonského listu bude nový čínský stroj vyzbrojen raketami, palivo bude doplňovat ve vzduchu a bude prý moci zasáhnout až na americkém ostrově Guam v Tichomoří.

Fotografie čínského bombardéru se objevily jen několik dní před návštěvou amerického ministra obrany Roberta Gatese v Pekingu. Ta je plánovaná na neděli.