Jak poznat teroristu? Je mladý a má potíže se zákonem

Washington - Američtí experti se snaží zjistit, jak poznat teroristu. Studie newyorské tajné služby zkouší sestavit typický profil atentátníků. Kriminalisté doufají, že tak lépe předejdou útokům. Skeptici ale už teď varují, že zaměření na úzkou skupinu lidí zabrání včasnému odhalení těch, kteří do škatulek nezapadají.

Nová studie zkoumala 90 útočníků z posledních let, počínaje Richardem Reidem, který chtěl v roce 2002 odpálit letadlo náloží v botě, až po Faizala Šahzada, neúspěšného útočníka z Times Square. Podle poznatků je typický útočník ve věku 18-33 let, alespoň jednou trestaný. Většina teroristů měla drogové delikty. Většina jich také měla technické vzdělání.

Snahy popsat typického domácího teroristu sílí například i v Německu. Tady už letiště žádají přísnější kontroly cestujících z rizikových skupin. Tam patří například mladí lidé. „Dvacetiletí se stávají teroristy častěji než osmdesátníci. Je třeba zvážit, zda věnovat různým skupinám stejnou pozornost,“ říká Heino Vahldieck, předseda Konference zemských ministrů vnitra. 

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)

Podle kritiků jdou ale podobné studie špatným směrem. Spíš by měly zkoumat, proč se útočníci radikalizují. Odpůrci navíc varují před diskriminací. Mnozí odmítají i takzvané rastrové pátrání německé policie. Systém, který hledá pachatele podle určitých vlastností, sice v 70. letech pomohl čelit levicovému teroru, po žalobě marockého studenta ho ale ústavní soud v roce 2006 omezil.