Velký požár v chemičce u Rotterdamu se obešel bez obětí

Rotterdam - Chemickou továrnu blízko nizozemského Rotterdamu dnes odpoledne zachvátil velký požár. Do vzduchu stoupaly sloupy černého kouře, údajně však nejedovatého, lodní doprava do Antverp byla omezena. Nejsou žádné zprávy o obětech ani o zraněných. Plameny šlehaly do výše 40 metrů, s ohněm bojovalo 150 hasičů. Příčinu požáru policie zatím nezná.

Hořet začalo v chemičce Chemie-Pack u Moerdijku asi 40 kilometrů jižně od Rotterdamu. Jejích asi 50 zaměstnanců bylo evakuováno. Ta byla rovněž evakuována, stejně jako další provozy v okolí.

Starosta Moerdijku řekl, že ve vzduchu nebyly zjištěny žádné nebezpečné chemické látky. Mluvčí místní policie ale řekl, že chemické výrobky v podniku Chemie-Pack jsou „zápalné, toxické a korozivní“. Lidé v okolí byli v každém případě vyzváni, aby zůstali doma a neotvírali okna.

Mluvčí rotterdamského přístavu řekl, že dopad na dopravu mezi Rotterdamem a Antverpami v Belgii je omezený. Petrochemické komplexy v obou městech propojuje ropovod a vodní cesta. Z Rotterdamu proudí do antverpského podniku suroviny.