Maďarsko přebírá vládu nad EU

Budapešť – Maďarsko dnes oficiálně na půl roku převzalo předsednictví nad Evropskou unií. Premiér Viktor Orbán, nový šéf Evropské rady, již vzkázal, že chce silné vedení. Během něj by měl zvládnout otřesy na finančních trzích, řešení problematiky evropských Romů nebo přístupová vyjednávání s Chorvatskem. Maďarsko je po Slovinsku a Česku třetí zemí bývalého komunistického bloku, která předsedá evropské sedmadvacítce. Hned poté unijní otěže na konci června přebírá Polsko.

Maďarsko dnes večer slavnostně v Budapešti převzalo od Belgie symbolickou štafetu rotujícího předsednictví Evropské unie. Maďarský premiér Viktor Orbán přijal od svého belgického kolegy Yvese Letermeho vlajku EU. „Maďarsko neumí zázraky, ale může z lahve vypustit ducha evropské obnovy,“ prohlásil během ceremonie Orbán.

Maďaři slibují, že budou silným unijním lídrem. „Máme velmi mladý tým a je to úplně poprvé, kdy jdeme do arény. Samozřejmě nechceme být tím býkem, ale toreadorem,“ nechal se slyšet maďarský ministr zahraničí Martonyi.

Maďarsko v čele Evropské unie (zdroj: ČT24)

Pověst tvrdohlavého býka má maďarský premiér Viktor Orbán. Neodradilo ho osm let v opozici – teď zpátky v čele chce Maďarsko předvést Evropě. Přestože témat, která budou Maďaři v čele unie řešit, je nespočet, prioritou zůstává ekonomika. Česká velvyslankyně při EU Milena Vicenová přitom předpokládá, že Praha si bude s Budapeští v mnoha oblastech notovat.

Středoevropská země přebírá vedení unie v době, kdy v zemi vešel v platnost kontroverzní mediální zákon. Jeho kritici mluví o omezování svobody tisku. Znepokojení nad předpisem vyjádřila i Evropská komise, včera zadala svým expertům, aby zákon pečlivě analyzovali. Vláda se sídlem v Budapešti si ale kritiku nepřipouští.

Maďarský ministr zahraničí János Martonyi
Zdroj: Koller Jan/ČTK/AP