Ukrajinský soud znovu odročil líčení s bývalou premiérkou Tymošenkovou

Kyjev – Soudní řízení s Julijí Tymošenkovou bylo dnes už podruhé odloženo, tentokrát na středu. Bývalá ukrajinská premiérka čelí žalobě, že v roce 2009 při uzavírání dohody s Ruskem o dovozu zemního plynu poškodila stát a zneužila své pravomoce. Pokud bude Tymošenková uznána vinnou, hrozí jí až deset let vězení. Ona sama tvrdí, že ceny za plyn vyjednané s Ruskem byly jedny z nejnižších v Evropě a že k podpisu dohody nemusela mít pověření vlády.

Soudní řízení proti bývalé premiérce bylo zahájeno 24. června, hned však bylo odloženo na 29. června, aby se prý obhájci mohli podrobně seznámit s obžalovacím spisem. Dnes ovšem Tymošenková uvedla, že chce nového obhájce. Ten dosavadní je prý na služební cestě a nový advokát podle jejích slov potřebuje aspoň měsíc, aby se s případem seznámil. Navíc u soudu prohlásila, že je sledována a že její spolupracovníci jsou odposloucháváni. Soudce Rodion Kirejev ovšem případ odročil jen do středy, bývalá premiérka proto okamžitě soud obvinila z toho, že jí znemožňuje se bránit. 

Dnešní líčení trvalo jen hodinu a půl a celé se neslo ve znamení vzájemného osočování mezi soudem a Tymošenkovou. Podle ukrajinského tisku bývalá premiérka demonstrativně odmítala vstát, odpovídat vestoje a neustále prý soudce přerušovala a hádala se s nimi. „To, že sedím, je moje pozice, nikoli znamení neúcty k soudu, protože žádný spravedlivý soud tady není,“ prohlásila Tymošenková. Podle ní je soud předpojatý. 

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

K napjaté atmosféře přispělo i to, když jeden ze soudců pravděpodobně omylem nazval expremiérku odsouzenou, nikoliv obžalovanou. Ta okamžitě žádala vysvětlení, jak je něco takového možné, a v soudním sále to začalo hučet. „Ticho, tohle není divadlo,“ snažil se předseda soudu zjednat pořádek. Vzápětí pak soudní řízení odročil.