Irácký duchovní Sadr opět kritizoval Američany v zemi

Nadžaf (Irák) - Šíitský radikální duchovní Muktada Sadr dnes vyzval své stoupence, aby se nesmířili s přítomností okupačních sil v Iráku. Učinil tak po návratu do země po čtyřech letech nepřítomnosti. Odpor jakýmikoli prostředky je podle něj oprávněný vůči všem nepřátelům Iráku, kterými jsou podle něj Spojené státy americké, Velká Británie a Izrael.

V Nadžafu dnes duchovní hovořil k několika tisícům lidí. „Zůstali jsme bojovníky,“ řekl a vyzval přítomné, aby odmítli přítomnost okupantů: „Irák prošel těžkým obdobím, které tvrdě zasáhlo všechny kromě našich společných nepřátel - Ameriky, Izraele a Británie. Proti okupantům budeme bojovat vojensky, kulturně a všemi dostupnými prostředky. Opakujte po mně: Ne okupantům! Ne Americe!“

Radikální duchovní přesto působil mnohem smířlivěji než dřív. Nepřímo se postavil za irácké vojáky a policisty a své příznivce vyzval, aby podpořili novou iráckou vládu. „Jestliže vláda zajistí lidem bezpečnost a bude-li je chránit, pak s ní budeme spolupracovat,“ prohlásil. Nebude-li prý irácká vláda pracovat pro irácký národ, existují prostředky, jak to napravit, avšak musí být výhradně politické.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

Sadr je symbolem odporu proti americkým vojskům v zemi. V roce 2003 proti Američanům vytvořil vlastní milice, které měly na 60 000 členů. Boj na jeho příkaz ukončily v roce 2008. Pak se Sadr připojil k politickému procesu a v loňských březnových volbách se dostalo do parlamentu 39 jeho příznivců. V dlouhých jednáních o budoucí koalici Sadr nakonec podpořil minulého i současného premiéra Núrího Málikího.