Dva Francouzi - uneseni v Nigeru - byli nalezeni mrtví

Niamey - Dva Francouzi unesení v pátek v nigerské metropoli Niameyi byli dnes nalezeni mrtví. Oznámily to nigerské bezpečnostní složky, které únosce sledovaly. Smrt rukojmích potvrdil francouzský ministr obrany Alain Juppé, který upřesnil, že muži byli zabiti, když se je nigerské bezpečnostní složky pokusily vysvobodit. Ozbrojenci přepadli Francouze v restauraci plné lidí v centru hlavního města v pátek pozdě večer a přinutili je nastoupit do džípu s poznávací značkou Beninu.

Nigerským bezpečnostním složkám se podařilo únosce dostihnout v noci na dnešek přibližně 100 kilometrů severně od Niameyi nedaleko hranic s Mali. Došlo ke krátké přestřelce, při které byl podle nigerských médií zraněn jeden příslušník národní gardy. Bezpečnostní složky pak střelbu ukončily, aby neohrozila život rukojmích, nadále ale únosce sledovaly. Na hranici s Mali se jim podařilo ozbrojence obklíčit. Akce, která byla podle Juppého posledním pokusem rukojmí osvobodit, proběhla pod vedením francouzské armády. Některé únosce se podle tiskového prohlášení podařilo zneškodnit, ale oba Francouzi byli poté nalezeni mrtví.   

Niger není pro cizince příliš bezpečným místem. Pět Francouzů a kromě nich ještě občané Toga a Madagaskaru, většinou spolupracovníci francouzských firem Areva a Satom, byli uneseni v září na severu země. K jejich únosu se přihlásila Organizace Al-Káida v muslimském Maghribu (AQIM). 

Hnutí prohlásilo, že unesení budou propuštěni, pokud Francie stáhne své vojáky z Afghánistánu. Francie má v této asijské zemi kolem 3750 vojáků. AQIM také nabídla, že propustí zadržovaná rukojmí, bude-li ve Francii odvolán zákaz burek, muslimských ženských oděvů. Požadovala rovněž propuštění zatčených extremistů a částku sedm milionů eur (přes 170 milionů korun). K nynějšímu únosu se dosud nikdo nepřihlásil. Podle mluvčího nigerské vlády je zatím příliš brzo na posouzení, zda saharská odnož Al-Káidy stojí i za tímto incidentem.

Vydáno pod