Tající sníh rozvodnil Rýn a Moselu, Německo připravuje pytle s pískem

Berlín - Tající sníh rozvodnil německé řeky a v několika městech hrozí záplavy. Problémy jsou především na Mosele a Rýnu ve spolkové zemi Porýní-Falc v západní části země a na Odře na severovýchodě Německa. Voda dokonce zastavila železniční dopravu na trati mezi městy Saarbrücken a Mohuč. Meteorologové navíc varují, že během víkendu hladiny řek ještě stoupnou.

V Kolíně nad Rýnem se už některé silnice ztrácejí pod vodou. Město staví v nejohroženějších oblastech protipovodňové bariéry. „Hladina je na šesti metrech a šedesáti centimetrech. Každou hodinu stoupá o dalších deset centimetrů,“ informoval šéf kolínské protipovodňové ochrany Harmut Meier. Včera Rýn dosahoval necelých čtyř metrů, zítra má jeho hladina vystoupat až na metrů osm. Zaplavení sklepů se podle hasičů nedá zabránit. Hladina řeky dnes vystoupala na 8,3 metru a očekává se, že v době kulminace Rýna v pondělí nebo v úterý dosáhne devíti metrů.

V Koblenzi, která leží na soutoku Rýna s Moselou (viz mapa), hrozí zaplavení části historického centra města. Hasiči jsou připraveni začít stavět bariéry z pytlů s pískem, pokud se řeka začne vylévat z břehů. „Hladina vody na osmi a půl nebo devíti metrech by znamenala zaplavení rozsáhlých oblastí v Koblenzi,“upozornil Dieter Prellberg z kontrolního střediska Rýna. Povodňové nebezpečí navíc potrvá ještě několik dní, protože hladiny Rýna a Mosely by měly ve městě kulminovat až v noci na úterý.

Město Zell na Mosele bylo z větší části zaplaveno. Hasiči se nyní po ulicích pohybují na lodích a pomáhají s evakuacemi. Podobná je situace v Cochemi, kde voda zaplavila sklepy a přízemí domů na nábřeží.

V Trevíru na středním toku Mosely vystoupala řeka do výšky 8,75 metru. Pokud překročí devět metrů, začne zaplavovat sklepy. Radnice už kvůli rozvodněné řece svolala krizový štáb.

V Porýní-Falci byla kvůli záplavám v pátek večer uzavřena řada silnic vedoucích po březích řek. Na Mosele byla také zastavena lodní doprava a úřady uvažují o podobném opatření i na části Rýna. 

Problémy jsou i na Neckaru v Bádensku-Württembersku. Řeka se v několika místech vylila z břehů a je na ní rovněž zastavena lodní doprava. Nedaleko bavorského Bambergu rozvodněná řeka Regnitz zaplavila část dálnice A 73 i jiné silnice. Na Odře způsobuje největší problémy led, který blokuje některé úseky řeky a mohl by způsobit její rozlití z břehů. Úřady už vyslaly na Odru lodě, které se snaží ledovou bariéru rozbít, aby voda rychleji odnesla kry do Baltského moře. Ve Frankfurtu nad Odrou podle úřadů přestala hladina řeky v noci na dnešek stoupat.

Povodně v Německu
Zdroj: ČT24
Vydáno pod