Pchjongjang vybídnul Soul k mírovým rozhovorům

Pchjongjang/Soul - Severní Korea dnes opakovala svůj návrh na bezpodmínečné rozhovory s Jižní Koreou v zájmu snížení napětí na rozděleném Korejském poloostrově. Soul prý návrh posoudí - uvedl to jihokorejský ministr pro sjednocení jen krátce poté, co Jižní Korea předchozí nabídku severokorejského režimu ve středu odmítla jako neupřímnou.

V prohlášení severokorejského výboru pro mírové sjednocení Koreje se uvádí, že KLDR nechce přihlížet tomu, jak pětiletý mandát jihokorejských úřadů projde bez dialogu mezi Severem a Jihem. Severní Korea také navrhla uspořádat už v lednu nebo na začátku února oddělené jednání o dalších otázkách, jako jsou například pozastavené společné projekty v turistice a spolupráce v průmyslu.

Jihokorejský ministr pro sjednocení v první reakci uvedl, že Jižní Korea návrh posoudí. Podle něj ale Sever žádnou oficiální žádost o jednání neposlal. Ve středu Soul obdobnou nabídku odmítl a vyzval Pchjongjang, aby od slov a výzev přešel k činům. Obě Koreje v poslední době naznačovaly, že by mohly uskutečnit nové mírové rozhovory po týdnech řinčení zbraněmi a vojenských manévrech na obou stranách.

Podle analytiků zapadá náhlá severokorejská ochota jednat do známého scénáře z minulosti, kdy KLDR nejprve vyvolá krizi, a když v Jižní Koreji, Japonsku a USA zavládnou obavy, strach a panika, nabídne zemím možnost jednání, aby získala zoufale potřebné potraviny, ropu a další hospodářskou pomoc.

Obě Koreje jsou spolu s Čínou, Japonskem, Ruskem a USA účastníky rozhovorů o ukončení severokorejského kontroverzního jaderného programu výměnou za značnou hospodářskou pomoc. Jednání ale už dva roky stagnuje, když je KLDR fakticky zastavila poté, co odmítla povolit mezinárodním inspektorům kontrolu svých jaderných zařízení.

Vydáno pod