Němci věděli, kde se po válce skrývá Eichmann

Berlín – O úkrytu nacistického zločince Adolfa Eichmanna věděla německá tajná služba už v roce 1952, tedy osm let před tím, než ho v jižní Americe dopadli Izraelci. Představitelé organizace ale proti Eichmannovi nic nepodnikli. Svědčí o tom dokument, který na příkaz soudu zveřejnila Spolková zpravodajská služba (BND). Píše o tom německý deník Bild. Středisko Simona Wiesenthala nyní požaduje zveřejnění všech archivních informací německé rozvědky o nacistech.

Jeden z hlavních představitelů nacistického režimu, architekt holokaustu Adolf Eichmann, utíkal po válce před spravedlností. Podle nově zveřejněných dokumentů už v roce 1952 věděla Gehlenova organizace, tehdejší německá tajná služba, kde se nacistický zločinec ukrývá. „Standartenführer Eichmann se nenachází v Egyptě, ale zdržuje se pod falešným jménem Clement v Argentině. Adresu E. zná šéfredaktor německých novin v Argentině Der Weg,“ stojí na archivním kartotéčním lístku.

V krátkém záznamu byly sice hned dvě chyby – v krycím jméně (Eichmann se ukrýval pod jménem Ricardo Klement) a udané hodnosti - to nejpodstatnější však bylo správně. Historikové nad novým objevem zajásali. „Tento kartotéční lístek je skutečná senzace. To, že západoněmecká tajná služba věděla osm let před Eichmannovým zatčením o jeho úkrytu, nebylo dosud známo,“ říká historička Bettina Stangnethová, která o Eichmannovi připravuje novou knihu.

Adolf Eichmann

Byl německý nacistický funkcionář, jeden z hlavních organizátorů holokaustu. Po válce utekl z Evropy, od roku 1950 se ukrýval v Buenos Aires pod jménem Ricardo Clement. Tajně tam nechal z Rakouska dopravit i svou rodinu. V roce 1960 ho v Argentině dopadli Izraelci. V Izraeli pak dostal Eichmann trest smrti, v roce 1962 byl popraven.

I když ale tajná služba o úkrytu Eichmanna věděla, nic proti němu nepodnikla. Bild vyvrací, že by úřady zločince kryly, spíš prý ještě v té době nebyl zájem o jeho dopadení. Tajná služba o tom, na kterém místě se Eichmann ukrývá, informovala Američany až v roce 1958. V roce 1960 pak nacistického představitele dopadli v Argentině Izraelci, kteří ho poté popravili.

Bild dosud tajné dokumenty BND získal na základě své stížnosti ke Spolkovému správnímu soudu v Lipsku. Německá rozvědka je odmítala zveřejnit, neboť by to podle ní mohlo ohrozit práci jejích informátorů a narušit vztahy s jistou zahraniční zpravodajskou službou, která poskytla část informací.

Deník Die Welt vyvrací, že by tehdejší západoněmecké úřady Eichmanna kryly. Podle něj neměl na počátku 50. let o jeho dopadení nikdo zájem, dokonce prý ani Izrael. Odvolává se přitom na vyjádření známého lovce nacistů Simona Wiesenthala. Středisko Simona Wiesenthala ale dnes vyzvalo BND, aby zveřejnila všechny své složky o nacistických válečných zločincích.