Nehoda letadla v Íránu – obětí už je 77

Teherán – Počet obětí nedělní havárie letadla íránských aerolinek stoupl na 77. Vnitrostátní linkou z hlavního města do severozápadní provincie letělo 106 cestujících a členů posádky. Jen 29 lidem se podařilo nehodu přežít. Vyšetřovatelé zjišťují, co bylo příčinou nehody.

Piloti Boeingu 727 společnosti IranAir naváděli stroj po 700kilometrové cestě z Teheránu na nouzové přistání ve městě Orumíja. Kontrolní věži nahlásili neupřesněnou technickou závadu. Pak se o nouzové přistání pokusili podruhé. Stroj zmizel z hledáčku radarů a havaroval v polích za městem.

„Našly se obě černé skříňky a převezmou je příslušné vyšetřovací orgány,“ informoval Vahíd Džalalzádeh, guvernér provincie západní Ázerbajdžán.

V Íránu havarovalo letadlo (zdroj: ČT24)

Čtvrtina cestujících měla štěstí, havárii přežili. Letoun úder o zem rozbil na kusy, ale vrak nezačal hořet. „Bylo přesně čtvrt na osm večer, díval jsem se na hodinky. Zdálo se mi, že jsme spadli do nějaké díry nebo příkopu. Všichni začali křičet. Bál jsem se, ale odevzdal jsem se do rukou božích,“ říká šťastlivec, který přežil.

Několik cestujících dokonce dokázalo z místa odejít. Brzy se dostavili hasiči a zemědělci z okolí. „Byl tam velký kus trupu, který byl uzavřený, a oběti byly uvnitř. Museli jsme část mechanicky odervat. Záchranáři pak všechny evakuovali,“ popisuje íránský ministr dopravy Hamíd Behbahá.

V Íránu jsou letecká neštěstí častá. Aerolinky, které se potýkají s chronickým nedostatkem investic, létají s mnoha Boeingy a Airbusy vyrobenými před islámskou revolucí z roku 1979. Režim mezinárodních sankcí ztěžuje shánění náhradních dílů. Údržba letadel ruské výroby se zkomplikovala po rozpadu Sovětského svazu.