Šilhající Heidi je hvězdou lipské zoo

Lipsko – Poté, co medvídek Knut vyrostl a už není tak roztomilý, a poté, co na věčnost odešla geniální chobotnice Paul, má Německo další zvířecí mediální hvězdu. Stala se jí šilhající vačice Heidi z lipské zoo. Obtloustlá vačice s fascinujícím pohledem si získala srdce tisíců Němců, jen na sociální síti Facebook má Heidi více než 100 tisíc fanoušků. A to přitom šilhající vačice není v zoo ještě ani k vidění.

Návštěvníci ji totiž budou moci sledovat až od letošního července, kdy se v zoo otevře nová expozice s názvem Gondwanaland. Bude to největší tropický pavilon v Evropě. A právě v něm bude žít i Heidi. Ta se ale stala slavnou už na konci minulého roku, když zoo vydala tiskovou zprávu o připravované expozici. Zpráva obsahovala i fotografie šilhající vačice. Ta okamžitě chytla za srdce statisíce Němců a stala se mediální hvězdou.

Nejenže má Heidi svůj profil na Facebooku, hitem je zvířátko i na serveru Youtube, má zde svůj trailer a také písničku. Zoo ujišťuje, že cokoli vydělá díky slávě šilhající vačice, investuje do projektu na záchranu nosorožců.

Heidi ale neměla vždy tak hvězdný život. Je totiž sirotek, spolu se svou sestrou Nairou vyrůstala v Severní Karolíně v USA ve zvířecím útulku. Pak se obě vačice přestěhovaly do dánské zoo, kde k nim přibyl ještě samec Teddy. Všichni tři pak v květnu 2010 putovali do lipské zoo, kde teď v karanténě čekají na otevření nového pavilonu.

Proč vlastně Heidi šilhá?

Odborníci se dohadují, proč Heidi vlastně šilhá. Domnívají se, že důvody mohou být hned dva. Jedním z nich může být krmivo, které vačice dostávaly, když vyrůstaly v americkém útulku. Za okouzlující pohled Heidi ale možná může i její tloušťka. Vačice totiž nepatří k nejhubenějším, dokonce má na ocase tukové výrůstky. Ty by podle odborníků mohla mít i za očima, což by pak způsobovalo šilhání. Hned po příchodu do zoo proto Heidi dostala přísnou dietu, což by mělo přispět ke zlepšení jejího zdraví.

Ošetřovatelé ujišťují, že Heidi nicméně její abnormalita nijak nelimituje. Oči jí fungují normálně. Šilhající vačice naopak udělala ze své zvláštnosti velikou přednost, díky které ji milují lidé po celém světě.