Bandera už zase není národní hrdina

Kyjev - Ukrajinský soud zrušil výnos někdejšího prezidenta Viktora Juščenka, jímž byl loni posmrtně udělen titul národního hrdiny Stepanu Banderovi. Z prohlášení prezidentské kanceláře není jasné, jaký soud a kdy toto rozhodnutí učinil, ale zřejmě jde o nejvyšší správní soud, který má jako jediný právo revidovat výnosy prezidenta.

Národním hrdinou Ukrajiny prohlásil loni Banderu tehdejší prezident Juščenko krátce před tím, než opustil prezidentský úřad, v němž ho nahradil Viktor Janukovyč. Svým rozhodnutím tehdy vyvolal hněv Ruska, které Banderu považuje za fašistu a zločince. Protestovali ale také Poláci, kteří Banderu viní z organizování masových vražd polských občanů, jakož i centrum Simona Wiesenthala, které Banderu činí odpovědným za smrt tisíců Židů.

Rozhodnutí podle pozorovatelů povede k dalšímu vyhrocení vztahů mezi proruskou východní částí Ukrajiny a nacionalistickým západem země. Bandera, který za druhé světové války bojoval za nezávislost Ukrajiny proti Sovětskému svazu i za cenu spojenectví s nacistickým Německem, je v západní části Ukrajiny skutečně považován za hrdinu. Na východě, kde žije většina rusky hovořící populace, je to ale po vzoru Moskvy jednoznačně záporná postava. Podle průzkumu z loňského podzimu je Bandera na západě země hrdinou pro 56 procent lidí, na východě jen pro devět.