Loňský rok byl za posledních 130 let nejteplejší

Washington - Rok 2010 byl podle amerického Národního úřadu pro oceány a ovzduší (NOAA) celosvětově nejteplejším od roku 1880, kdy se započalo s měřením. Teploty povrchu pevniny a oceánů byly loni o 0,62 stupně Celsia nad průměrem 20. století, a vyrovnaly tak rekord z roku 2005. Loňský rok byl již 34. v řadě, kdy celosvětové teploty překročily průměr 20. století.

Teploty povrchu pevniny byly loni nejvyšší v zaznamenané historii, když o jeden stupeň Celsia překročily průměr 20. století. Teploty povrchu oceánů byly doposud třetí nejvyšší, průměr minulého století překonaly o 0,49 stupně Celsia.

Podle vědců z Národního centra klimatických údajů (NCDC), které je součástí NOAA, byl rok 2010 již 34. v řadě, kdy celosvětové teploty překročily průměr 20. století. Nepadaly jen celosvětové teplotní rekordy, překonáno bylo také nejvyšší dosud zaznamenané množství srážek.

Vysoký byl i počet silných bouří (19) a hurikánů (12) v Atlantiku, což představuje třetí, respektive druhé nejvyšší doposud zaznamenané množství. Naproti tomu sezona hurikánů v Tichém oceánu byla nejklidnější od poloviny 60. let 20. století, kdy se k jejich pozorování začala používat satelitní technologie.

Zveřejněné výsledky měření mohou přispět k obavám z většího množství bouří a záplav, které s sebou přinášejí klimatické změny. Loni ničivé povodně zasáhly Pákistán, Čínu, Kolumbii a na přelomu roku i Austrálii. Vlna mimořádných veder zasáhla například Rusko.

Teplotní změny se neprojevily všude stejně. Například Kanada zažila loni nejteplejší rok své měřené historie, když teploty stouply o tři stupně Celsia nad dlouhodobý průměr. Naopak o poznání chladněji než v jiných letech bylo v roce 2010 na Sibiři, v některých částech Spojených států nebo v australském vnitrozemí.

Hurikán Igor
Zdroj: ČT24