Berlusconiho už imunita nezachrání

Řím - Italský ústavní soud dnes částečně omezil imunitu italského premiéra Silvia Berlusconiho. Soud dnes označil část kontroverzního zákona, který umožňoval odklad procesů, za neplatnou. O případném odkladu teď budou rozhodovat jednotliví soudci, a ne samotný zákon. Mohly by tak být obnoveny procesy, v nichž je premiér obžalován ze zpronevěry a korupce. Berlusconi ve středu řekl, že ani takový výrok soudu neohrozí stabilitu jeho vlády. „Půjdu a budu se bránit před soudem,“ prohlásil sebevědomě.

Berlusconiho přitom doposud chránil takzvaný zákon o legitimní překážce, který byl přijat v červenci 2008. Ten umožňuje předsedovi vlády a ministrům, aby se odvolali na to, že jsou příliš zaneprázdněni vládními úkoly, a požádali o šestiměsíční pozastavení procesů, které jsou proti nim případně vedeny. Žádost je možné ještě dvakrát opakovat, odklad tedy může dosáhnout délky až 18 měsíců.

Soud dnes ale částečně imunitu premiéra omezil. Tribunál rozhodl, že zákon je v rozporu s ústavním principem rovnosti občanů před zákonem, a proto ho omezil. O odkladu teď budou tedy rozhodovat samotní soudci, kteří ale žádosti premiéra vyhovět nemusejí.

Italský soud:

„Část zákona o legitimní překážce je protiústavní. Zavádí nesmyslný nepoměr mezi právem na obhajobu a výkonem práva.“


Mohly by tak být obnoveny soudní procesy vedené proti Berlusconimu. Premiér čelí obvinění, že uplatil svého bývalého právníka, aby v 90. letech křivě vypovídal u soudu v Berlusconiho prospěch. Druhý tribunál se zabývá jeho zpronevěrou při nákupu televizních práv společnosti Mediaset. „Je mi naprosto lhostejné, jestli budou procesy pokračovat, protože já je považuji za úplně směšné. Přísahám na své děti a vnuky, že se soudy zabývají neexistujícími kauzami,“ myslí si o tom své Berlusconi.

Dosud byl premiér vždy osvobozen nebo zbaven obvinění, protože byl případ již promlčen nebo se Berlusconi těšil imunitě jako premiér.