Libanon povede kabinet v demisi

Bejrút - Libanonský prezident Michel Sulajmán pověřil dosavadního premiéra Saada Harírího vedením úřadující vlády, která má Libanon spravovat v přechodném období. Harírího kabinet padl po středeční rezignaci 11 ministrů Hizballáhu. Experti očekávají, že než se podaří sestavit novou vládu, čeká Libanon dlouhá politická krize.

Harírího vláda měla 30 členů. Odstoupí-li více než třetina z nich, padá podle ústavy automaticky celá vláda, jelikož rozhodnutí jsou přijímána dvoutřetinovou většinou.

Znalci poměrů v Libanonu hovoří o znepokojující krizi, ale ozbrojené střety mezi Hizballáhem a táborem Harírího neočekávají. Harírího vláda byla u moci 14 měsíců a podle serveru BBC kvůli sporům vlastně nikdy řádně nefungovala. Sestavování náhrady rozhodně nebude rychlé.

Ministři Hizballáhu odešli z vlády na protest proti mezinárodnímu vyšetřování atentátu na Rafíka Harírího, bývalého libanonského premiéra a otce toho současného. Případem se začal zabývat mezinárodní tribunál, který chce obvinit z účasti na atentátu mimo jiné i členy Hizballáhu. Tento spojenec Sýrie a odpůrce Izraele si přeje, aby Bejrút přestal s tribunálem spolupracovat. Považuje ho za pravou ruku Izraele a jeho spojenců.

Spory kolem tribunálu se pokoušely jako spojenci vyřešit Sýrie coby spojenec Hizballáhu a Saúdská Arábie jako opora sunnitů v Harírího prozápadní vládě. Teď se libanonská krize dostala i na pořad jednání Ligy arabských států.

Statisíce lidí si v libanonské metropoli Bejrútu zavzpomínaly na premiéra Rafíka Harírího zavražděného před čtyřmi lety.
Zdroj: ČT24