Tusk: Zpráva o nehodě ve Smolensku je nekompletní

Varšava – Ruská zpráva o loňské tragické nehodě polského vládního letounu u Smolensku je podle polského premiéra Donalda Tuska nekompletní. Premiér tvrdí, že ruské vyšetřování má politický kontext. Varšava proto Rusko žádá o další jednání o vyšetřování havárie, při které zemřel polský prezident Lech Kaczyński a dalších 95 představitelů Polska.

I když polský premiér přiznal, že hlavní vinu za nehodu nese polská strana, i tak se mu závěry ruské zprávy nepozdávají. „Z polského pohledu není zpráva kompletní,“ prohlásil dnes Donald Tusk. „Jestli jsem něčím znepokojen, pak je to politický kontext ruského vyšetřování,“ dodal. Polsko se proto chce na Rusko znovu obrátit a o vyšetřování jednat. „Pokud jednání selžou, možná požádáme o vyšetření nehody mezinárodní specialisty,“ nastínil Tusk.

Rusové včera předali Polsku závěrečnou zprávu o vyšetřování nehody ve Smolensku, ke které došlo loni 10. dubna. Zpráva viní z neštěstí polskou stranu, a to především polské piloty, kteří ve Smolensku chtěli přistávat, i když měli zprávy o nepříznivém počasí a špatných podmínkách pro přistání. Podle dokumentu byli piloti navíc pod psychickým tlakem posádky.

Zprávu ruské komise o vyšetřování nehody si přečtěte ZDE.


Varšava chce teď ale zjistit, zda Rusové nezatajují skutečnosti, které by svědčily o jejich podílu na katastrofě. Polsko především zajímá, zda k tragédii nějak nepřispěli ruští dispečeři ze smolenského letiště. Podle ministra vnitra Jerzyho Millera Polsko příští týden zveřejní záznam rozhovorů leteckých kontrolorů z letiště ve Smolensku.

Tusk měl výhrady už k první verzi závěrečné zprávy, kterou Varšava dostala v prosinci. Označil ji za nepřijatelnou, protože se vůbec nevěnovala roli personálu smolenského letiště.