Velkofilm i kritika – Čína slaví narozeniny

Peking – Neschopnost některých členů čínské komunistické strany způsobila zemi problémy. V nezvykle kritickém projevu ke straníkům to řekl čínský prezident Chu Ťin-tchao. Varoval zároveň, že kvůli korupci by strana, slavící devadesáté narozeniny, mohla ztratit podporu lidí. Čínští komunisté si objednali k narozeninám velkofilm ne zrovna nápaditého názvu: Založení strany. Film stál 200 milionů korun, ale kina jsou poloprázdná. Přestože vláda propaguje výročí již měsíce, zájem mnoha mladých obyvatel Pekingu neprobudila.

„Je mi to celkem jedno. Politika země se mého života nijak nedotýká,“ říká mladý Číňan. Mladí lidé ale do strany vstupují i dnes. Sedmadvacetiletý Chu Ťien-tang je šéfem komunistů v prosperující vesnici jižně od Pekingu. V rámci programu Návrat na venkov mohou mladí komunisté dostat lukrativní funkce hned po absolvování vysoké školy.

„Cíl strany, sloužit lidu, se nezměnil. My, mladí lidé se vzděláním, chceme realizovat své osobní hodnoty a sny. Vstup do strany dává platformu to uskutečnit,“ říká mladý Chu Ťien-tang.

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Počet masových nepokojů roste

Přesto hlasy odpůrců strany v zemi sílí. Lidem vadí její absolutní moc a beztrestnost. Počet masových sociálních nepokojů reagujících na zneužívání moci komunistů rok od roku roste. Stále častěji se objevují hlasy volající po nutnosti politických reforem. Komunisté se tohoto trendu bojí a odpůrce režimu tvrdě trestají.

Problémy budou vážnější a vážnější

„Na světě přibývá demokratických zemí, které mají volby. Čína je jednou z mála, která je nemá. Jestliže se Čína nezmění, začne zaostávat. Domácí problémy budou vážnější a vážnější. Nejjednodušším principem společnosti je rovnoprávnost. Společnost, která se dělí na lidi s mocí a bez ní, nemůže být stabilní,“ myslí si profesor ekonomie a disident Mao Jü-š'.

Čína je dnes komunistickou zemí pouze politicky, hospodářství se řídí zákony kapitalismu. Lidé, kterým se po čínském socialismu Mao Ce-tunga stýská, si mohou zavzpomínat v některé z tematických restaurací. V podniku Vlajka plápolá na jihu Pekingu probíhají představení maoistických revolučních písní každý večer.

Pozice zdánlivě neotřesitelná

Ať už je vztah Číňanů ke komunistické straně jakýkoliv, jedna věc je neoddiskutovatelná. Devadesát let po svém založení drží komunisté moc v zemi pevně v rukou a jejich pozice je alespoň zdánlivě zatím neotřesitelná.