Exstarosta Moskvy se chce vystěhovat do Lotyšska

Riga - Bývalý moskevský starosta Jurij Lužkov požádal lotyšské velvyslanectví v Moskvě o povolení trvalého pobytu v Lotyšsku. Údajně uvádí, že do banky v Rize vložil v přepočtu 6,8 milionu korun a vlastní v zemi nemovitost. Tím podmínky pro pobyt splňuje. Podle ruských médií chce Lužkov tímto tahem získat možnost pohybu po zemích Evropské unie. Lotyšská ministryně vnitra uvedla, že pravděpodobně najde dost právních důvodů, proč Lužkovovi povolení neudělit.

Spekulace, že Lužkov míří za hranice Ruska, se objevily hned poté, co byl po 18 letech na moskevské radnici odvolán z funkce starosty. Rozhodl o tom ruský prezident Dmitrij Medvěděv, který to zdůvodnil ztrátou důvěry. Kreml obviňuje Lužkova z korupce a zneužívání pravomoci. Exstarosta ale jakákoli obvinění odmítá. 

Nyní požádal o trvalý pobyt v Lotyšsku, které přitom v minulosti kritizoval za údajný diskriminační postup vůči silné ruské menšině. Lužkov tvrdí, že v zemi vlastní nemovitost a v místní bance má uloženo 200 tisíc latů (což je asi 6,8 milionu korun). Tím splňuje podmínky pro udělení trvalého pobytu. 

Lotyšské úřady Lužkovova žádost zaskočila. Nyní zkoumají, kde vlastně uložené finance exstarosta vzal. Lužkov je manželem nejbohatší ruské podnikatelky Jeleny Baturinové, její majetek se odhaduje na výši skoro 3 miliard dolarů (přes 50 miliard korun). 

Lotyšská ministryně vnitra Linda Múrnieceová ale naznačila, že Lužkov zřejmě povolení k pobytu nedostane: „Pravděpodobně najdeme dostatek právních důvodů k tomu, aby Lužkov povolení k trvalému pobytu v Lotyšsku nedostal.“