Baby Doc obviněn z korupce a dalších zločinů

Port-au-Prince - Bývalého haitského diktátora Jean-Claudea Duvaliera dnes prokuratura obvinila z korupce, krádeže, zpronevěry veřejných fondů a z dalších zločinů, jichž se dopustil v dobách své vlády v letech 1971 až 1986. Duvalier se o víkendu nečekaně vrátil do vlasti po 25 letech v exilu, v hotelu v Port-au-Prince ho dnes zadržela policie a odvedla k výslechu. Při odchodu uprostřed policejní eskorty bývalý diktátor zvaný Baby Doc nic neřekl, na dotazy novinářů neodpovídala ani jeho dlouholetá partnerka Véronique Royová. Po výslechu byl propuštěn po slibu, že bude s úřady spolupracovat.

Duvalierův osud je nyní v rukou vyšetřujícího soudce, který následně rozhodne, zda se v právní kauze bude pokračovat. S Duvalierem a jeho právníky se dnes sešli vysocí představitelé haitské justice. Nikdo se k tématu rozhovoru nevyjádřil. Nicméně podle agentury Reuters úřady chtějí Duvaliera vyslechnout, aby určily, jestli má být stíhán za zpronevěru státních financí. „Bude vyslechnut a zůstane k dispozici soudnímu systému,“ prohlásil nejmenovaný vládní činitel.

Skupiny za lidská práva a další kritikové požadují, aby byl Baby Doc zatčen a stíhán za vraždy a mučení tisíců odpůrců během jeho patnáctileté vlády.