Orbán to v europarlamentu pořádně schytal

Brusel – Kritiku europoslanců za kontroverzní mediální zákon dnes sklidil maďarský premiér Viktor Orbán, který dnes v Evropském parlamentu představoval priority maďarského předsednictví EU. Nová mediální norma začala platit na začátku roku a podle některých kritiků, zvláště ze strany evropských socialistů a zelených, zavádí Budapešť tímto zákonem cenzuru. Zákon proto zkoumají už dva parlamentní výbory a kritizovala jej i Evropská komise. Část poslanců dnes nicméně ocenila prohlášení, že normu je možné upravit, což ministerský předseda opět zopakoval.

Orbán ještě před debatou vyzval, aby zákonodárci nesměšovali kritiku vnitřní politiky Maďarska s předsednictvím. Začátek jeho vystoupení nicméně narušovaly drobné protesty europoslanců. Několik si jich ve snaze vyjádřit odpor ke sporné normě přelepilo ústa lepicí páskou, jiní zase na své lavice vyvěsili plakátky zobrazující úvodní stránky různých maďarských novin, na nichž stálo „cenzurováno“.

„Moc kontroluje média, to v demokracii není možné,“ řekl na adresu maďarské normy šéf socialistů v EP Martin Schulz. „Stáhněte ten zákon a přijďte s novým,“ vyzval Budapešť. Šéf zelených europoslanců, francouzsko-německý politik Daniel Cohn-Bendit, podotkl, že Orbán, který bojoval proti komunismu, se nyní vydal na dráhu nacionálního populisty, který nechápe, co je základem demokracie.

Orbán zákon obhajoval, navrhl další jednání. „Jsme připraveni věci konzultovat. Nejde o to na sebe nějak tasit šavle,“ řekl dnes europoslancům Orbán. Zároveň se ale ke kritickým hlasům vyjádřil poměrně ostře.

Viktor Orbán, maďarský premiér:

„My jsme žili v diktatuře a teď někdo přichází a kritizuje maďarskou demokracii. Je možné kritizovat zákon, ale nelze urážet maďarský lid!“

Jako ne zcela uspokojivé hodnotí některé pasáže maďarského mediálního zákona na základě předběžného šetření i Evropská komise. Nejasnosti panují třeba kolem takzvaného vyváženého zpravodajství, což je termín, pro který prý chybí jasné vymezení. Nekonkrétní formulace paragrafů mohou podle kritiků sloužit k tomu, aby zákon umlčel protivládní hlasy. Budapešť sice kritiku odmítá, avšak slibuje, že pokud Evropská komise bude požadovat změny v normě, tak k nim přistoupí.

Cohn-Bendit dnes také řekl, že nic takového jako vyvážené informace neexistuje. Zprávy o mnoha skandálech, na něž média poukázala, státní moc podle europoslance jistě za vyvážené nepovažovala. Cohn-Bendit se zmínil kupříkladu o mučení v irácké věznici Abú Ghrajb a administrativě George Bushe.

Maďarská „Entropa“ budí vášně 

A vášně budí v Bruselu i maďarská koláž na koberci u vstupu do budovy. Mezi obrázky odkazujícími na maďarskou historii se objevila i mapa z roku 1848. Kritici v ní vidí nostalgii po velkém Uhersku a Orbánovy velikášské vize. Připomíná to poplach kolem Entropy i začátek českého předsednictví. „Obě země měly špatný start, špatný začátek. Viktor Orbán je nacionalista, ale není protievropský,“ komentuje to europoslanec za ČSSD Libor Rouček. 

Vydáno pod