Švýcaři zmrazili majetek tuniského prezidenta

Tunis - Švýcarská vláda oznámila, že zmrazuje bankovní konta bývalého tuniského prezidenta Zína Abidína bin Alího, který v pátek pod tlakem protestů veřejnosti uprchl s rodinou do exilu v saúdskoarabské Džiddě. Způsob, jakým získal bin Alí svůj majetek, hodlají prošetřit také tuniské úřady. Policie dnes v Tunisu navíc zadržela 33 členů prezidentské rodiny. Jsou podezřelí ze zpronevěry a zločinů proti Tunisku. V zemi mezitím pokračují protesty proti přechodné vládě.

Stovky lidí dnes protestovaly v centru hlavního města proti vládě, jejíž ministři se chystali k prvnímu zasedání. Vláda je podle demonstrantů stále příliš propojena s uprchlým prezidentem a jeho Demokratickým ústavním sdružením (RCD). Jeden z ministrů, opoziční bloger Slim Amamú, který byl pouze minulý týden propuštěn z vězení, se ale dnes vlády zastal a zdůraznil, že jejím hlavním úkolem je dovést zemi k předčasným volbám. Ty by se měly v zemi konat do dvou měsíců. Podle Amamúa je důležité, aby v přechodné vládě byli lidé, kteří rozumí vládním mechanismům.

Protesty v Tunisku po odjezdu prezidenta lehce polevily. Noční zákaz vycházení byl zkrácen o dvě hodiny a hlavní ulice v centru metropole byla opět otevřena pro běžný provoz.

Tuniská televize dnes s odvoláním na oficiální zdroj oznámila, že kvůli podezření ze „zločinů proti Tunisku“ bylo zadrženo 33 bin Alího příbuzných. Úřady prý budou případ dál vyšetřovat, aby mohli být zadržení postaveni před soud. Televize prý také odvysílala záběry šperků a zlata, které u nich policie zabavila.

Situace v Tunisku byla jedním z bodů ekonomického summitu zemí Ligy arabských států (LAS), který se koná v Egyptě. Generální tajemník LAS Amr Músá varoval, že nepokoje z Tuniska se mohou snadno přenést také do ostatních států. Na nezaměstnanost a nízkou životní úroveň si stěžují obyvatelé více severoafrických a arabských zemí a „nespokojenost arabského občana“ podle Músy dosáhla vrcholu.

V Alžírsku se pokusilo upálit už sedm lidí

Patrně po vzoru tuniského mladíka, jehož pokus o sebevraždu odstartoval v Tunisku sociální nepokoje, se už v Alžírsku od 17. prosince pokusilo na protest proti špatným životním podmínkám upálit sedm lidí včetně jedné ženy. Poslední z nich, pětatřicetiletý muž, který se zapálil v úterý večer, je ve vážném stavu. Podle alžírského tisku trpěl duševní poruchou.

Tunisan Muhammad Búazízí zemřel na následky popálenin začátkem ledna. Jeho čin je považován za možný impuls pro nepokoje nejen v Tunisku, ale i v sousedních severoafrických zemí. Ve stopách tuniského mladíka se již kromě sedmi Alžířanů rozhodlo jít také několik lidí v Egyptě a v Mauritánii.

Vydáno pod