Celý svět je hotel - a v Madridu stojí hotel z odpadků

Madrid - Ve španělském Madridu vyrostla nová atrakce, trochu surrealistická, rozhodně provokativní. Hotel s příhodným názvem Beach Garbage byl postaven z odpadků, které na evropské pláže vyplavilo moře. Beach Garbage nehodlá přetahovat bohaté hosty Ritzu, ani jiným luxusním hotelům. Přesto stojí uprostřed srdce Madridu, v jeho obchodním a nákupním centru, na rušné třídě Gran Via. „Celý svět je hotel, ve kterém jsme na návštěvě. Je to přirovnání. Ukazuji svět jako hotel, který jsme si pronajali. Musíme myslet na to, že náš svět zaplňujeme odpadky,“ vysvětluje svůj záměr německý umělec Hans-Jürgen Schult.

„Chceme ukázat opak skvělých letovisek, která vychvalují cestovní kanceláře. Ukázat, jak mohou skončit naše dovolené, nebudeme-li pláže čistit,“ uvedla ředitelka projektu Rosa Piquerasová. Hotel bude stát až do 23. ledna na náměstí Callao v srdci Madridu.

H. A. Schult:

„Oceány jsou největší skládkou na světě. Mořské proudy šíří odpadky všude. Smetí z Evropy se mísí s odpadky z Austrálie, z Jižní i Severní Ameriky. Lidé by o tom měli vědět.“

V Madridu stojí Hotel z odpadků (zdroj: ČT24)

Umělec a jeho tým pro svůj projekt sbírali předměty na plážích ve Francii, Velké Británii, Německu, Španělsku a Itálii. A nejšpinavější pláže? „Pláže na jihu Itálie,“ tvrdí Rosa Piquerasová.

K postavení hotelu byl použit plastový, skleněný a dřevěný odpad. Jsou tu prázdné konzervy, plastové lahve, ale také hudební nástroje, boty, pneumatiky a knížky pro děti. Z pláží pochází 30 až 40 procent předmětů, zbytek je ze skládek nebo z bleších trhů, jako jsou dřevěná lůžka, lampy či potrhané perské koberce, které „zdobí“ pět pokojů, v nichž se může ubytovat ten, kdo bude vybrán na Facebooku.

Beach Garbage
Zdroj: ČT24