Francie sklidila kritiku za vyzbrojování rebelů v Libyi

Tripolis - Rozhodnutí Francie shazovat v Libyi z letadel zbraně povstalcům bojující proti režimu Muammara Kaddáfího vyvolalo ostré reakce ze strany Ruska a Číny, kritizovala ho i Africká unie (AU). Severoatlantická aliance se od operace distancovala. Francie se ve středu stala prvním členem NATO, který vyzbrojování povstalců veřejně přiznal. Francouzi bojovníkům proti Kaddáfímu shazují granátomety a další výzbroj. Kromě 40 tun munice jim od dubna přes hranice dovezli i několik lehkých tanků. Zástupce rebelů dnes ve Vídni prohlásil, že libyjský odboj potřebuje další zbraně.

Ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov požádal Francii o potvrzení, jestli byly rebelům skutečně zbraně dodány. „Pokud se to potvrdí, bude se jednat o závažné porušení rezoluce Rady bezpečnosti OSN číslo 1970 (embargo na dodávky zbraní do Libye),“ uvedl Lavrov. Podle předsedy AU Jeana Pinga tento krok může ohrozit celý region. Zbrojení povstalců v Libyi může vyvolat problémy podobné těm, které má válkou sužované Somálsko, řekl serveru BBC.

Informaci, že Francie libyjské povstalce letecky zásobuje zbraněmi, ve středu přinesl francouzský list Le Figaro a později ji potvrdil mluvčí francouzské armády. Podle některých analytiků Francie tímto krokem mohla porušit únorovou rezoluci Rady bezpečnosti OSN (číslo 1970), která uvalila embargo na dodávky zbraní do Libye. Spojené státy ale podle BBC upozorňovaly, že březnová rezoluce Rady bezpečnosti OSN (číslo 1973) umožňuje spojencům posílat zbraně na pomoc povstalcům. Francie zdůrazňuje, že zbraně byly určeny k obraně ohrožovaných civilistů.

Reportáže Jakuba Nettla a Petra Zavadila (zdroj: ČT24)

Gérard Araud, francouzský velvyslanec při OSN: „Rozhodli jsme se dodat civilnímu obyvatelstvu zbraně k sebeobraně, protože si myslíme, že je v ohrožení. Při výjimečných událostech jako je tato embargo neplatí.“

Mahmúd Džibríl, vůdce libyjského odboje: „Povstalci mají jen lehké zbraně k vlastní obraně, žádné pro rozhodující vítězství. K rychlejšímu postupu potřebujeme větší a silnější arzenál.“

NATO v Libyii od března provádí letecké operace na ochranu civilistů. Šéf aliance Anders Fogh Rasmussen dnes podle Reuters řekl, že NATO se na francouzské dodávce zbraní nepodílela. O tom, že by nějaká další země vyzbrojovala libyjské povstalce, prý Rasmussen nemá informace. To, zda jde o porušení rezoluce RB OSN, má podle něj určit sankční výbor OSN. Proti vyzbrojování rebelů se dnes ohradila Čína. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chung Lej podle agentury AP sice Francii přímo nekritizoval, ale prohlásil, že směrnice RB OSN by neměla být překračována.

Vydáno pod