Kubáncům se zrychlí internet, pomůže kabel z Venezuely

Havana – Venezuela, která je spojencem Kuby, začala směrem k ostrovu pokládat podmořský kabel z optických vláken. Právě 1 600 kilometrů dlouhý kabel z Venezuely umožní Kubě vysokorychlostní přenos dat. Zlepší se tak telefonní a hlavně internetové připojení na ostrově. Přístup Kubánců k internetu blokují restrikce vlády.

Embargo Spojených států Kubě neumožňuje připojit se k už existujícím optickým trasám. Internetové spojení tak zajišťují satelity, což je drahé a pomalé. „Spojení zaručí Kubě nezávislost, chceme, aby Washington zrušil blokádu Kuby,“ řekl venezuelský ministr pro vědu a technologie Ricardo Menendez.

Pozorovatelé ale upozorňují, že si levicová Venezuela projektem za 70 milionů dolarů zvyšuje svůj vliv v oblasti. Časem plánuje kabel protáhnout i na jiné ostrovy. První po Kubě by měla být Jamajka. „Tenhle kabel symbolizuje novou éru, kterou Amerika prochází,“ prohlásil Menendez.

Kuba bude mít rychlejší internet (zdroj: ČT24)

Není zatím jisté, že kabel zlepší přístup Kubánců k internetu, na vině totiž není jen technika - uživatelé musejí mít vládní povolení. To získají hlavně úředníci, státní firmy a vysoké školy. Podle oficiálních zdrojů je on-line 16 procent obyvatel.

Spojení se světem tak Kubáncům zajišťuje pošta. Ta teď ale zastavila doručování zásilek do Spojených států. Tvrdí, že se jí vracejí kvůli přísnějším bezpečnostním opatřením. Washington namítá, že pravidla platí pro každého. Problém je i v tom, že Kuba a Spojené státy od roku 1963 nemají přímou přepravu zásilek. Využívají k tomu třetí země, většinou Mexiko nebo Kanadu.

Kuba
Zdroj: ČT24