Thaçi byl „velká mafiánská ryba“

Londýn - Kosovský premiér Hashim Thaçi patřil v 90. letech ke špičkám organizovaného zločinu v zemi. Mafii ale ovládal jeho blízký spolupracovník Xhavit Haliti, který má vazby na albánskou mafii a kosovské tajné služby. Vyplývá to z tajných dokumentů NATO, které vypracovaly Mezinárodní síly pro Kosovo (KFOR), a cituje z nich britský list Guardian. Parlamentní shromáždění Rady Evropy dnes navíc projednalo zprávu švýcarského poslance Dicka Martyho, který upozorňuje na obchod s lidskými orgány. Ty byly během války odebírány vězňům kosovské osvobozenecké armády.

Podle dokumentů vypracovaných Mezinárodními silami pro Kosovo (KFOR) byl Thaçi „velkou rybou“ v organizovaném zločinu. Ve skutečnosti ale mafii řídil jeho spolupracovník Haliti. Byl to prý on, kdo o věcech skutečně rozhodoval, přestože formálně byl pouze politickým a finančním poradcem kosovského premiéra.

Haliti řídil fond zajišťující prostředky pro válku v Kosovu na konci 90. let. Z fondu se přitom sám obohacoval. Když peníze došly, začal vydělávat na organizovaném zločinu. „Velmi se angažoval v prostituci a v obchodu se zbraněmi a s drogami,“ uvádí se v dokumentech KFOR.

Materiály KFOR také upozorňují, že Haliti má blízké vztahy s albánskou mafií a udržuje si vliv i v kosovské tajné službě. V minulosti prý také likvidoval své politické odpůrce. Nechal údajně zavraždit albánského novináře Ali Uku, který kritizoval činnost kosovských bojovníků za nezávislost.

Rada Evropy chce prošetřit obchod s orgány

Ze zapojení kosovského premiéra do organizovaného zločinu viní Thaçiho i zpráva zpravodaje Rady Evropy Dicka Martyho, kterou dnes předložil Radě Evropy. Podle dokumentu měl být premiér zapleten do obchodu s lidskými orgány. Rada Evropy dnes Martyho zprávu přijala a vyslovila se pro mezinárodní prošetření případu ve spolupráci s kosovskými úřady. Thaçi organizaci vzkázal, že jeho vláda bude „plně spolupracovat“ na nezávislém a transparentním vyšetřování, které „ukáže, že pro taková nařčení neexistují důvody“.

Dick Marty:

Marty prý nikdy netvrdil, že by se Thaçi na obchodu s lidskými orgány přímo podílel, ale je podle něj nepředstavitelné, že by o tom Thaçi nevěděl. Mezi oběťmi obchodu s orgány údajně byli srbští vězni, kteří byli v druhé polovině roku 1999 zadržováni v tajných táborech Kosovské osvobozenecké armády (UÇK) v Albánii, i kosovští Albánci, které UÇK považovala za zrádce. Ve zprávě čítající 27 stran Marty podezírá organizaci „Skupina z Drenice“, která údajně sdružovala představitele UÇK. Jejím šéfem byl podle Švýcara Thaçi.

Tečku za případem má udělat mise Evropské unie, která dozírá na správu Kosova. Její vyšetřovatele ale čeká těžká práce. Všechna dosavadní obvinění šéfů UÇK ztroskotala na nedostatku důkazů a na mlčení svědků.

Parlamentní shromáždění Rady Evropy dnes také vyzvalo Albánii a Kosovo, aby „uspíšily seriózní vyšetření“ údajného věznění Kosovanů v Albánii a údajného mezinárodního obchodu s lidskými orgány. Týká se to především podezření na existenci tajných věznic, v nichž se údajně nehumánně zacházelo s vězni srbského i albánského původu. Poslanci Rady Evropy vyzývají albánské a kosovské orgány k „plné a bezvýhradné spolupráci“ s Policejní a justiční misí Evropské unie v Kosovu (EULEX) tak, „aby byly objasněny všechny zločiny spáchané v Kosovu“.