V Libanonu vypukl „den hněvu“

Bejrút - V Libanonu vyšli do ulic příznivci expremiéra Harírího. Protestují proti Nadžíbovi Míkátímu, kandidátovi šíitského hnutí Hizballáh, kterého dnes prezident jmenoval premiérem. Sám Harírí obvinil Hizballáh ze státního převratu, který má za cíl dostat zemi pod kontrolu Íránu. Stoupenci Saada Harírího vyhlásili na dnešek „den hněvu“. Během noci už zablokovali některé silnice, hlavní dálnice a také spojení se Sýrií.

Harírího vláda padla před dvěma týdny, kdy z ní odešli ministři nominovaní Hizballáhem. Šíitské hnutí později získalo podporu poslanců bloku drúzského vůdce Valída Džumbláta, který byl dříve Harírího spojencem, a podařilo se mu prosadit Míkátího do čela vlády. O složení kabinetu chce nově jmenovaný premiér začít jednat ve čtvrtek.

V jižní části Bejrútu dnes na silnicích hořely pneumatiky a zápalné láhve. Cesty zatarasily převrácené popelnice. V Tripolisu napadl rozbouřený dav vůz televize Al-Džazíra. Proti demonstrantům zasáhla armáda. Ozvaly se varovné výstřely. 

Demonstranti protestují proti Míkátímu, který za Hizballáh kandidoval na post premiéra. Dosavadní předseda vlády Harírí v pondělí prohlásil, že kdokoli kandidaturu přijme, bude považován za zrádce. Hizballáh totiž podle něj chce podřídit Libanon kontrole íránských duchovních.   

Míkátí dnes vyzval všechny demonstranty ke klidu a prohlásil, že chce zastupovat všechny obyvatele Libanonu. „Toto je demokratický proces. Chci zachránit svou zemi,“ řekl ke své kandidatuře na předsedu vlády.   

Násilnosti odmítl i Harírí. „Rozumím vašim pocitům,“ vzkázal demonstrantům. „Tento hněv by nás ale neměl dovést k tomu, co odporuje našim hodnotám a naší víře, že demokracie je naší spásou,“ řekl.