Kvůli větě o Izraeli dostala po 50 letech padáka z Bílého domu

Washington - Američtí prezidenti se v Bílém domě střídali, ona ale zůstávala. Řeč je o devadesátileté novinářce Helen Thomasové. Ta se za desítky let vypracovala na špičkovou žurnalistku, kterou respektovali i sami prezidenti. Místo penze ale dostala po 50 letech v Bílém domě padáka. Vaz jí zlomilo kontroverzní vyjádření k izraelsko-palestinské otázce.

Žurnalistická veteránka Bílého domu Helen Thomasová loni v červnu musela svoje letité působiště ze dne na den opustit. Celých padesát let měla přitom tahle novinářka v tiskovém středisku Bílého domu svoje místo. Vypracovala se až do první řady. Odtud pálila na hlavy státu svoje otázky. Byly přímé, konfrontační a nepříjemné. Prezidenti ji respektovali, dokonce jí přáli k narozeninám. Barack Obama je měl ve stejný den - 4. srpna. 

Pak ale ze dne na den přišla změna, místo důchodu přišel vyhazov. Novinářská doyenka si o něj přitom sama řekla svou otevřeností. Důvodem k výpovědi byly její kontroverzní výroky na adresu Izraele. 

V devadesáti do Bílého domu (zdroj: ČT24)

Ať táhnou z Palestiny 

Když se jí zeptali, co by k Izraeli řekla, odvětila: „Řekněte jim, ať sakra táhnou z Palestiny.“ Dodala, že Izraelci okupují palestinská území a že by měli odejít. Poslala je přitom tam, kde je podle ní „jejich domov“ – do Polska a Německa. 

Její zaměstnavatel, společnost Hearst Newspapers, Thomasovou z Bílého domu okamžitě stáhl. „Dotknete se něčeho o Izraeli a skončili jste,“ okomentovala to Thomasová. Ani teď se ale veteránka nechystá do důchodu. Znovu se snaží jako novinářka dostat do Bílého domu. Žádá o akreditaci jako dopisovatelka okresních novin z Virginie.  


„Miluju novinařinu, miluju být reportérem, být u toho,“ těší se ze své práce. Svých výroků nelituje, řekla by prý znovu to samé, tentokrát by to ale prý lépe vysvětlila. „Nemluvím tu o Osvětimi, tak jak se to rozhodně snažili interpretovat,“ říká. 

Rázná stařenka teď bude čekat, jestli komise akreditovaných novinářů její žádost o přístup na tiskovky Bílého domu schválí. Jestli ano, má už také jasno, na co se prezidenta Obamy zeptá: „Zeptala bych se ho, proč jsme sakra v Afghánistánu a Iráku, zabíjíme tam a umíráme.“ 

  • Obama přeje Helen Thomasové k narozeninám autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2276/227501.jpg
  • Helen Thomasová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2276/227503.jpg
  • Helen Thomasová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2275/227499.jpg
  • Helen Thomasová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2276/227507.jpg