Fokus ČT24: Jak se žije v Afghánistánu?

Kábul – Fokus ČT24 natáčel exkluzivně přímo v Kábulu. Jak vypadá běžný život v Afghánistánu devět let po začátku invaze americké armády? Proč Afghánci milují televizi? A kdy jsou američtí vojáci v depresi? Na to všechno odpoví premiérový díl pořadu Fokus ČT24 v sobotu od 20:05.

V půlhodinovém dokumentu vystoupí mladá novinářka nejsledovanější afghánské televize TOLO Emami Jamilaová. Bude mluvit o tom, jakou hrozbu pro Afghánky představují už jen pouhé mírové rozhovory s radikálním hnutím Taliban, pro které je západní pojetí ženských práv nepřijatelné. Sama jako filmařka zažila vyhrožování, svůj sen moderovat talkshow pro ženy si přesto nechce nechat vzít: „Bojím se a modlím se,“ říká moderátorka.

Na kábulské letecké základně mezinárodních sil ISAF poskytl Fokusu rozhovor klinický psycholog armády USA Aaron Smith. Rok 2010 byl dosud nejkrvavějším pro NATO vedené síly v Afghánistánu. Americký lékař vypráví, co radí vojákům, aby se mohli lépe vyrovnat s krizovými situacemi.

Bohumil Vostal o Fokusu ČT24 na téma Afghánistán (zdroj: ČT24)

V Praze pak Fokus natáčel s americkým spisovatelem Gregorym Feiferem, který dlouhá léta působil v Moskvě a o sovětské invazi do Afghánistánu v 80. letech napsal knihu Velký hazard. V rozhovoru pro Fokus přichází s paralelami, které konflikty v Afghánistánu přinášejí. Diváci se dozvědí, v čem jsou si vojenské intervence SSSR a USA v Afghánistánu podobné a v čem ne, z čeho se Američané mohli poučit a zda existuje naděje, že dlouhá desetiletí trvající konflikt opravdu někdy skončí.

Fokus ČT24 o Afghánistánu přinese také exkluzivní archivní záběry z vysílání Československé televize v 80. letech.

  • Afghánská novinářka Emani Jamilaová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2276/227526.jpg
  • Děti v Afghánistánu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2205/220451.jpg
Vydáno pod