Egyptská policie zatýká opozici

Káhira - Egyptská policie dnes v noci zatkla tři přední funkcionáře opozičního Muslimského bratrstva a řadu jeho dalších členů. Důvodem razie je obava z účasti členů bratrstva na dnešní ohlášené protivládní demonstraci. Ve snaze zabránit dalším nepokojům vláda rozmístila v centru Káhiry speciální protiteroristickou jednotku. Internetový provoz v Egyptě byl zastaven.

Muslimské bratrstvo není organizátorem protestních demonstrací, které v minulých dnech zachvátily řadu egyptských měst. Vedení bratrstva dosud ponechávalo účast v protestech na úvaze svých členů. Dnes je nicméně vedení Muslimského bratrstva vyzvalo, aby se po pátečních bohoslužbách k demonstrantům připojili. Režim se očividně obává, že masová účast islámské opozice na protestech ještě víc vyhrotí politické napětí.

Egypt byl v minulých dnech dějištěm nejbouřlivějších protestů za posledních 30 let. Většina z demonstrací byla svolána s pomocí internetových sociálních sítí Facebook a Twitter. Demonstranti požadují politické, sociální a ekonomické reformy a také hlavně rezignaci prezidenta Mubaraka, který vládne od roku 1981. „Třicet let je u moci. Existuje pět lidí ve vládě, která má v rukou osudy 50 procent egyptského lidu,“ prohlásil jeden z vůdců protirežimních protestů.

Egyptská policie zatýká opozici a blokuje internet (zdroj: ČT24)

Hlavní poskytovatel internetu, italská firma Seabone, dnes v noci oznámil, že veškerá elektronická komunikace přestala fungovat. Mnoho lidí v Káhiře a dalších egyptských městech uvádí, že nefunguje přístup na internetové stránky a nelze použít ani mobilní spojení. Mluvčí egyptského velvyslanectví ve Washingtonu popřel, že by úřady záměrně internetový provoz zablokovaly. Oficiální místa odmítají výpadek komentovat.

Vláda nasadila proti demonstrantům ozbrojence

V ulicích Káhiry se dnes v noci objevili příslušníci speciálních protiteroristických jednotek, které vláda dosud nasazovala do akce jen velmi zřídka. Ozbrojenci byli rozmístěni v samém centru Káhiry a v místech, kde se dosud odehrávaly nejmasovější protesty.

Egyptské ministerstvo vnitra vydalo ve čtvrtek prohlášení, v němž varovalo před svoláním dnešní demonstrace, která má být podle opozice zvlášť masivní. Ministerstvo upozornilo, že proti demonstrantům rozhodně zakročí. Vedení opozičního Muslimského bratrstva vyzvalo své členy, aby se po pátečních bohoslužbách k demonstrantům připojili.

Do Káhiry ve čtvrtek přiletěl opoziční vůdce Muhammad Baradej. V prvním projevu řekl, že je připraven vést zemi „ke spořádané a mírumilovné změně“. Baradej opoziční aktivisty vyzval, aby se vyvarovali jakéhokoli násilí.