Mezinárodně stíhaný Bašír navštívil svého čínského „bratra“

Peking - Mezinárodně stíhaný súdánský prezident Umar Bašír pokračuje v návštěvě Číny. V Paláci lidu v Pekingu ho dnes přivítal čínský prezident Chu Ťin-tchao a oba státníci byli svědky podpisu dohody o ekonomické a technologické spolupráci obou zemí. Jeden z největších afrických států je důležitým dodavatelem ropy pro Peking. Bašír čelí obvinění z válečných zločinů, zločinů proti lidskosti a genocidy, kterých se měl dopustit v souvislosti s konfliktem v západosúdánském regionu Dárfúr. Od roku 2003 zde podle údajů OSN zahynulo na 300 tisíc lidí a Mezinárodní trestní soud (ICC) proto vydal na Bašíra zatykač.

„Věřím, že tato návštěva bude mít velký význam pro upevnění rozvoje vztahů mezi Čínou a Súdánem,“ prohlásil Chu. „Čína má tradičně přátelské vztahy se Súdánem a tato politika se nezmění bez ohledu na změny na mezinárodní scéně či súdánskou vnitrostátní situaci,“ dodal. Súdánský prezident svého hostitele nazval „přítelem a bratrem“ a poděkoval mu za „vřelé přivítání a jednání“.

Bašírova návštěva se odehrává jen krátce před chystaným vyhlášením nezávislosti Jižního Súdánu, který se na základě výsledků referenda oddělí od zbytku země 9. července. Na sporných územích, na něž si činí nároky sever i jih, se v poslední době vystupňovalo násilí. Chu však vyjádřil naději, že sever a jih Súdánu vyřeší své problémy prostřednictvím dialogu a stanou se přátelskými sousedy.

Bašír pokračuje v návštěvě Číny (zdroj: ČT24)

Súdán je pro Čínu důležitým dodavatelem ropy

Peking má na uklidnění napětí eminentní zájem, neboť pohraniční oblasti jsou centrem súdánského ropného průmyslu a Čína je podle údajů zpravodajského serveru BBC odběratelem více než poloviny ze zde vyprodukované ropy. Podepsaná ekonomická dohoda mezi Čínou a Súdánem se tak týká především spolupráce v oblasti těžby ropy a zemního plynu, žádné podrobnosti o ní ale nebyly zveřejněny. Chu podotkl, že Peking bude podporovat čínské firmy, aby investovaly do průzkumu a těžby nerostů na súdánském území.

Obchodní bilance mezi Čínou a Súdánem vzrostla v loňském roce na 8,6 miliardy dolarů, což je zvýšení oproti roku 2009 o 35 procent. Chartúm byl loni šestým největším zdrojem ropy pro Čínu s dodávkami dosahujícími 12,6 milionu tun. Organizace pro lidská práva i řada západních zemí Čínu opakovaně kritizovaly, že neměla Bašíra k návštěvě zvát. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chung Lej ale kritiky odmítl s tím, že Peking není signatářem dohody o ICC.

Bašír přicestoval do Číny v úterý s jednodenním zpožděním. Podle oficiálního prohlášení súdánského ministerstva zahraničí dostalo prezidentovo letadlo mířící z Íránu příkaz změnit nad Turkmenistánem trasu. To ale nebylo možné, a tak se vrátilo zpět do Teheránu. Podle některých zdrojů ale byly důvodem změny trasy obavy, že by cesta vedla přes vzdušný prostor zemí, které jsou signatáři dohody o zřízení ICC.