Bulharsko dál pomalu vymírá, nadějí jsou přistěhovalci

Sofia - S poklesem porodnosti mezi původním obyvatelstvem se v současnosti potýká celá Evropa. Obzvlášt výrazně se tento neblahý trend projevuje v Bulharsku, odkud navíc kvůli velmi špatné ekonomické situaci odcházejí desetitisíce lidí za prací do světa a už se nevracejí. Podle prognózy v příštím půlstoletí přijde Bulharsko až o třetinu populace. Vláda vymýšlí záchranné scénáře, zatím však příliš úspěšná není.

Město Vurba leží v nádherné horské krajině, přesto tu nikdo nebydlí už přes deset let. Mladí odešli za prací, staří postupně zemřeli. Domy se rozpadají a těžko se najde někdo, kdo by se tu chtěl usadit. Podobný osud potkal od roku 2000 na 150 vesnic a městeček a další budou brzy následovat. „Máme jednu z nejvyšších úmrtností v EU, průměrně za rok zemře 14,6 lidí z tisíce obyvatel. V porodech se držíme na evropském průměru, ale nedaří se nám snížit vysokou úmrtnost novorozenců. Kvůli tomu země vymírá a ten trend bude pokračovat,“ vysvětluje šéfka demografického oddělení Národního statistického úřadu Magdalena Kostová.

Podle letošního sčítání lidu žije v zemi 7,35 milionu obyvatel, v roce 2060 to ale má být o dva miliony méně. Rozsáhlé oblasti, kde nejsou velká města, mají být téměř vylidněné. Populace velmi rychle stárne a silně je znát i novodobá emigrace, po krachu ekonomiky v devadesátých letech odešly statisíce lidí do zahraničí. Jen od posledního sčítání před deseti lety ubylo v Bulharsku téměř 600 tisíc obyvatel, což je 30 středně velkých měst. Podle ředitelky Institutu sociologického a marketingového výzkumu Miroslavy Radevové má současný stav kořeny v násilné kolektivizaci zemědělství a industrializaci v 50. letech, kdy se tradiční model rodiny s pěti a více dětmi úplně rozpadl.

Bulharsko vymírá (zdroj: ČT24)

Situace v Bulharsku stále není dobrá, práce je málo a platy jsou směšně nízké. Vláda společně se sociology přesto připravuje plán na populační záchranu země. Chtějí přilákat mladé lidi z etnicky příbuzných národů. Vzhledem k tomu, že jde o Bělorusy, Moldavany a Ukrajince, neměl by pro začátek vadit ani nízký příjem v zaměstnání, doma jsou na tom totiž v současnosti ještě hůř. „Jedna věc je naprosto jasná, Bulhaři sami jako národ nedokážou přežít. Jedinou naší šancí je uchovat historické a kulturní dědictví díky asimilaci s dalšími etnickými skupinami,“ dodává Radevová.