Google představil nový systém pro tablety

Praha - Mezi největšími hráči IT scény tak opět přituhuje. Google hodil další rukavici Applu těsně předtím, než začne prodávat novou verzi úspěšného iPadu. Představil totiž třetí verzi operačního systému pro mobilní zařízení Android. Nový operační systém Honeycomb povýší nové tablety na rovnocenné konkurenty populárního iPadu. Tentokrát klade velký důraz na hry a podporuje i vícejádrové procesory. Firma kompletně přepracovala systém pro mobilní telefony a připravila ho na čtyřikrát větší displeje.

Oba důležité hráče ale zajímá obsah, ten jim totiž vydělává nejvíc. A tam zatím vede Apple. V jeho AppStore je už přes tři sta tisíc aplikací. A objevují se i první noviny a časopisy připravované jen pro populární tablet. Majitelé tabletů s novým systémem od Googlu se zase dostanou lépe k videím od CNN. Navíc v nově spuštěném obchodu mohou uživatelé nakupovat i přes počítač. „Už nejsou potřeba žádné kabely, žádná synchronizace s počítačem. Stačí to koupit na webu a aplikace se do telefonu stáhnou samy,“ představuje nový systém šéf vývoje Googlu Chris Yerga.

Hugo Barra, Google:

„Tablet není jen velký telefon. Chceme, aby tablety s naším novým systémem nebyly jen větší než mobily, ale aby byly i lepší.“

Google chce konkurovat iPadu (zdroj: ČT24)

Souboj mezi Applem a Googlem se začal vyostřovat před rokem a půl, kdy začali operační systém Android do svých telefonů postupně instalovat všichni velcí výrobci kromě finské Nokie. A úspěch se dostavil. Proti jednomu iPhonu totiž dnes stojí kolem stopadesátky mobilů. Na americkém trhu už tak drží Google stejný podíl jako firma Steva Jobse.

Honeycomb dostane Google mnohem blíž k Applu a jenom zvýrazní probíhající bitvu mezi oběma titány. Google má výhodu v propojení se službami jako třeba Gmail nebo Google Docs. Apple má ale lepší design a třikrát víc aplikací. Tablety jsou letošním tématem číslo jedna. Applu se totiž loni podařilo otevřít nový trh, když prodal patnáct milionů iPadů. Ostatní výrobci vycítili šanci a na letošek připravují desítky nových tabletů. V drtivé většině nových modelů ale poběží právě systém od Googlu.

Mobilní telefon G1 Android
Zdroj: ČT24/geek.com
Vydáno pod